Megkezdődhet a Magyar Természettudományi Múzeum új, debreceni épületegységének az előkészítése, amihez a kormány ad forrást a városi önkormányzatnak – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az RTL Híradóval. A projekt pontos ütemezéséről az előkészítés után születhet döntés.

Természettudományos területeken kutató szakemberek azt sérelmezik, hogy a kormány a tervezés folyamatából őket eddig teljen kihagyta.

A múzeum költöztetéséről először 2018-ban beszélt a kormány. A múzeumi dolgozók nagyobb része már ekkor jelezte, hogy nem kívánnak Debrecenbe költözni, több kutató pedig azért tiltakozott, mert a több mint 200 éves páratlan gyűjtemény súlyos károsodása és egy részének megsemmisülése nélkül nem oldható meg a szállítás.

Podani János, az ELTE oktatója szerdán az RTL Híradónak azt mondta, 14 hónappal ezelőtt több kollégájával együtt levelet írtak a kormánynak, amelyben kifejtették aggodalmaikat és egyeztetést kértek. Erre azóta sem kaptak választ, és a projekt előkészítésébe sem vonták be a szakembereket. Mint mondta, nem azzal van problémájuk, hogy Debrecenben kiállítsák a múzeumi anyag egy részét, hiszen kiváló kutatók és múzeumi szakemberek dolgoznak a városban, akik egy új intézményt magas színvonalon lennének képesek működtetni.

Azonban ha a teljes gyűjteményt elvinnék a fővárosból, akkor annak egy része szerintük biztosan károsodna, illetve kétséges, hogy meglátogatnák-e annyian a múzeumot, mint most, hiszen Debrecent az ország bizonyos pontjairól jóval nehezebb megközelíteni, mint a fővárost.

Márpedig a költözés eldöntöttnek tűnik: az ITM szerdán az RTL Híradót arról tájékoztatta, hogy megkezdődhet „a Magyar Természettudományi Múzeum új épületegységének kialakításához kapcsolódó előkészítési feladatok elvégzése”, miután az erről szóló támogatási szerződést tavaly év végén aláírták a Debreceni Önkormányzattal.

A tárca azt is hozzátette, hogy „a Természettudományi Múzeum két évszázada vár önálló épületre, egységes és végleges elhelyezésre. Debrecen Magyarország második legnagyobb lélekszámú városa, amelynek a kormány akár az országhatárokon is túlmutató szerepet szán a gazdaságfejlesztésben, oktatásban, innovációban és kultúrában. A megyeszékhelyen olyan léptékű fejlesztésre nyílhat lehetőség, amely a múzeumot tömegeket vonzó és országos tudásközpontként is szolgáló, korszerű intézményként értelmezheti újra.”

Az már korábban eldőlt, hogy a múzeum új épületét Debrecenben az Oláh Gábor utcai stadion helyén építhetik fel.

Borítókép: Fotó: Livvyfan/Wikimedia Commons