Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság és Franciaország hétfőn egy ritka, közös nyilatkozatban megegyezett arról, hogy „nukleáris háborút nem lehet megnyerni, és soha nem szabad megvívni”. A szöveg Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov 1985-ös genfi csúcstalálkozóján tett közös nyilatkozatára emlékeztet. Az a céljuk ezzel, hogy csökkentsék egy ilyen konfliktus kitörésének kockázatát – írja a 444.hu a Guardianre hivatkozva.

Az említett öt ország az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, és az 1968-as Atomsorompó-szerződés által elismert öt, nukleáris fegyverekkel rendelkező állam. Arról is megegyeztek, hogy a legfőbb felelősségük a stratégiai kockázatok csökkentése, hogy a nemzetközi feszültségek sose jussanak el nukleáris konfliktusig.

Mióta egyre feszültebb a viszony Kína, illetve Oroszország és a nyugati államok között, ritkaságszámba mennek az ehhez hasonló, nemzetközi, nagy horderejű kérdésekben tett közös ígéretek. Az egyezség szövegét hónapokig készítették elő, az érezhető feszültségek ellenére. A franciák követelésére került bele az a sor, hogy az atomfegyvereknek – mindaddig, amíg léteznek – védekezési célokat kell szolgálniuk, elrettenteni az agressziót és megakadályozni a háborút.

A bejelentés egybeesik az atomsorompó-szerződés ötévenkénti felülvizsgálati konferenciájával, bár azt idén elhalasztották az omikron miatt, online pedig nem biztos, hogy megtartják.

Borítókép: Pixabay/ WikiImages