A NASA vezető kutatója, Guillaume Gronoff legújabb tanulmányában azt írta, a Föld főként az atmoszférában található gázok elillanása, vagyis az univerzumba történő távozása miatt zsugorodik.

Bolygónk légköre gyakorlatilag egy vékony gázrétegként értelmezhető, ami melegen tart mindent, ami alatta van, ezáltal lehetővé téve az életet a felszínen. A Britannica azonban nemrégiben arról számolt be, hogy az atmoszférát alkotó gázok kijuthatnak a világűrbe az úgynevezett légköri szökés során, előidézve ezzel a fokozatos zsugorodást – írja a Liner.hu.

Leggyakrabban a világegyetem legkönnyebb elemei, vagyis a hidrogén és a hélium gázok szöknek ki az atmoszférából, mégpedig azért, mert egyrészt elegendő mennyiségű napfényt kapnak ahhoz, hogy kiszabaduljanak a Föld mágneses mezőjéből, másrészt a napszelek mozgása révén is képesek kilövellni az univerzumba.

Gronoff és kollégái elkészítettek egy tudományos becslést, amely alapján kiszámították, hogy a Föld tömege évente közel 16,5 ezer tonnával növekszik, mely gyarapodás kizárólag a becsapódó meteoroknak és kisebb aszteroidáknak köszönhető, miközben az atmoszféra 82,7 ezer tonnányi gázt veszít.

A tudósok az elmúlt száz évben lezajlott légköri szökések adataiból megállapították, hogy a jelenlegi tempóban legalább 5 milliárd esztendő kellene ahhoz, hogy a bolygó elveszítse az atmoszféráját, viszont ez korántsem fog megtörténni, mivel a vulkánkitörések és az emberi tevékenységek segítenek a légkörben található anyagok pótlásában.

Borítókép: Pixabay/ Comfreak