Az Európai Bizottság kezdeményezte, hogy egyes gáz- és atomerőművek zöld környezetvédelmi besorolást kapjanak a jövőben, mivel ezek kulcsfontosságúak a tisztább energiára való átállás elősegítésében. A bizottság szerint a fosszilis gáz- és atomenergia-ágazat hozzájárulhat az Unió gazdaságának szén-dioxid-mentesítéséhez.

A felvetés szerint csak a legmagasabb színvonalú gáz- és atomerőművek minősülnének zöldnek. A Deutsche Welle jelentése szerint az atomerőműveknek szigorú hulladékmentesítési tervet kellene kidolgozniuk, a gázüzemeknél pedig korlátoznák, mennyi szén-dioxid szabadulhat fel egy kilowattóra megtermelt energia mellett – írja a Liner.hu.

A német környezetvédelmi miniszter „hibásnak” minősítette a javaslatot, és hozzátette, az atomenergia környezeti katasztrófákhoz és nagy mennyiségű nukleáris hulladékhoz vezethet. Az országban az atomenergia teljes leállítása van folyamatban, már csak néhány erőmű működik.

Rob Habeck gazdasági és éghajlatvédelmi miniszter „zöldmosásnak” nevezte a tervet, mondván, felvizezi a fenntarthatóság megbízható címkéjét.

Franciaország szorgalmazta az atomenergia bevonását, az ország villamosenergia-termelésének 70 százalékát atomenergiára fordítják, bár a tervek szerint ez felére csökken a következő 15 évben. Ha az EU-tagállamok többsége támogatja a javaslatot, 2023-tól léphet hatályba.

Borítókép: Pixaby/Foto-Rabe