A svéd klímaaktivista úgy véli, hogy „furcsa” az amerikai elnököt klímaváltozási vezetőnek tekinteni, „ha látjuk, mit csinál a kormánya”. A tinik és az aktivisták nem felelősek a kialakult helyzetért, ők csak fel akarják hívni az emberek figyelmét arra, hogy vészhelyzettel állunk szemben – vette át a hírt a Greenfo.hu.

Joe Biden kormánya valójában eddig olyan lépéseket tett, melyek csak tovább súlyosbították az éghajlatváltozást, holott ennek ellenkezőjét ígérte az idén januárban beiktatott amerikai elnök, mondta Greta Thunberg a Washington Postban hétfőn megjelent interjúban.

„Az Egyesült Államok valójában bővíti a fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúrát. Miért csinálja ezt az USA?”

– teszi fel a kérdést a lapban a 18 éves svéd klímaaktivista. A szókimondó tini ezután bírálta a világ vezetőit, amiért a fiatalokra hárítják a környezetvédelemért való küzdelem felelősségét. Szerinte a tinik és az aktivisták nem felelősek a kialakult helyzetért, ők csak fel akarják hívni az emberek figyelmét arra, hogy vészhelyzettel állunk szemben.

Joe Biden kormánya ambíciózus célokat tűzött ki a szennyezés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében: 2035-re 100 százalékban tiszta villamos energiát ígértek, 2050-re pedig nettó nulla kibocsátást. Azonban a koronavírus-járvány miatt az egekbe szökött a gáz ára, ami a globális olajkitermelés növekedését eredményezte. Emiatt a Biden-adminisztráció egyelőre nem tudta beváltani a kampány során tett ígéreteit.

Az interjúban nem csak az amerikai elnököt osztja ki Greta Thunberg. Kitér arra is, hogy szerinte az őszi glasgow-i klímacsúcs valójában PR-esemény, egyben pedig kudarc volt.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy némi fejlődést is sikerült elérni a COP26-on, mert a fosszilis tüzelőanyagokat első ízben vették bele az esemény záródokumentumába, de ennél azért jóval többet várt a világ.

Az aktivista véleménye szerint alapjaiban kell megváltoztatnunk társadalmainkat, ugyanis az emberek túlságosan a jelenre koncentrálnak, és nincs motivációjuk, hogy megoldásokat találjanak a jövőre nézve.

„Nem az a célunk, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsátást. Az a célunk, hogy olyan megoldásokat találjunk, melyek lehetővé teszik számunkra, hogy folytassuk a jelenlegi életünket” – nyomatékosítja Greta Thunberg, aki szerint már túl késő, hogy a kettő párhuzamosan teljesüljön. Hozzáteszi: ha mindezt 30 évvel ezelőtt kezdte volna meg az emberiség, most minden sokkal gördülékenyebben menne.

Borítókép: Wikipedia Commons