Az óceánok oxigénhiányos vize jelenti a legnagyobb veszélyt a tengerekben élő állat- és növényfajokra, ezért az MIT tudóscsapata egy 3D-s atlasz készítésébe kezdett, amellyel előre jelezhetőek az éghajlatváltozás negatív hatásai.

A térkép eddig két hatalmas méretű régiót fed le a Csendes-óceánban, közülük az egyik a dél-amerikai partvidék közelében található és nagyjából 600 ezer köbkilométer víztérfogattal rendelkezik, amivel 240 milliárd olimpiai úszómedencét lehetne megtölteni – írja a Liner.hu.

A 3D-s térképet négy évtizednyi óceáni adat összegzésével, vagyis mintegy 15 millió mérés felhasználásával készítették el.

A vizsgálatok két fő okból fontosak. Elsősorban lehetővé teszik, hogy átláthatóvá váljanak a főbb halászati és tengeri ökoszisztémák közötti határok, ezáltal elősegíthetik a természetvédelmi erőfeszítések implementálását, másrészt kiderülhet, pontosan milyen koncentrációban van jelen a dinitrogén-oxid, ami erős üvegházhatású gáznak minősül.

Az új atlasz és a létrehozására szolgáló technika remélhetőleg további térképeket fog eredményezni a világ más, szintén oxigéndepriváció által fenyegetett részeiről, így részletes betekintést nyerhetnek a klímakutatók ezen érzékeny területek éghajlatának változásába.

Borítókép: Pixabay/ dimitrisvetsikas1969