Egyre többen gondolják úgy, hogy fontos a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás vagy éppen az, hogy ne minden folyadékot műanyagflakonban vegyenek meg. Nekik adunk 5+1 tippet, hogyan csökkentsék kicsit a szilveszteri bulijuk ökológiai lábnyomát.  

1. Csökkentsd a szemét mennyiségét

Gondold át alaposan, hogy pontosan mire lesz szükséged. Jó ötlet listát írni arról, hogy milyen tárgyak kellenek majd. Igyekezz minél kevesebb szemetet vásárolni: az ételek, italok csomagolása például kapásból eltelíti a kukádat egy átlagos házibuli alkalmával. Ilyenkor is nyitva van még a piac, illetve vihetsz magaddal zsákot, zacskót a bevásárláshoz. Felejtsd el a műanyag poharakat, evőeszközöket!

Dekorálni maradékanyagból is lehet. Fotó: Pixabay

Ha mindenképpen eldobhatóban gondolkodsz, akkor inkább a lebomlót válaszd.

2. Egészséges ételek

Egy szilveszteri házibuli nem kell, hogy feltétlenül a junk foodról, a popcornról, vagy a zsírban tocsogó pizzáról szóljon. Készíthetsz magadnak finom, adalékanyagtól mentes kajákat. Például teljes kiőrlésű lisztből kenyeret, pogácsát, vagy éppen pizzát. Pillanatok alatt süthetsz zöldségchipset, de hamar elkészül gyümölcsből a házi jégkrém, vagy egy vitaminban gazdag muffin is. Hasonló receptekből végtelen számút találsz.

Fontos, hogy igyekezz olyan alapanyagokat használni, amik nem utaztak több ezer kilométert, valamint nem telik meg a szelektív kuka a csomagolásuktól.

3. Öko-dekor

Használd fel az otthonodban talált tárgyakat. Papírgurigák, üres üvegek, eltört csipeszek? Ezekből jó eséllyel minden háztartásban több darab található. Mindegyikből remek dekoráció készíthető. Az élő virág, a falevél, de még a faág is jelenthet megoldást a hulladékmentes dizájnra.  

4. Italmustra

Felejtsd el a szénsavas üdítőket, a dobozos leveket. Könnyen összedobhatsz magadnak olyan frissítőket, amik valódi gyümölcsből, zöldségből készülnek és a csomagolásuk sem több száz év alatt bomlik le. Ha pedig alkoholt fogyasztasz, keress hazai italokat, ma már könnyen találsz itthon minőségi bort, sört, még gint is.

Természetesen fontos a mértékletesség, bármit is találtál.

5. Takaríts zölden!

A buli után minden valószínűség szerint szükség lesz egy alapos nagytakarításra. Ma már rengeteg környezettudatos takarítószert létezik, de használhatsz ecetet, citromot, vagy éppen szódabikarbónát. Ezek remek megoldások, ráadásul igen sokat spórolhatsz velük.

Szódabikarbóna. Fotó: Azza_Hafizah/Pixabay

+1. Felejtsd el a petárdát!

Ezt ugye nem kell megmagyarázni?

Borítókép: robyrad/Pixabay