Durván megdrágultak idén a bútorok. Rosszul jár, aki most akarja berendezni a lakását, de az sem biztos, hogy megéri halogatni. A forgalmazók szerint az alapanyaghiány és a fuvardíjak költsége miatt kell árat emelni – írja a Növekedés.hu.

Egyetlen év alatt átlagosan 13 százalékkal emelkedett a bútorok ára – adta közre novemberben a KSH. Ez azt jelenti, hogy egyes termékekért akár 25 százalékkal is többet fizethetünk a kereskedésekben, ami az amúgy sem olcsó termékek esetében több tízezer forintos többletet is jelenthet. A forgalmazók az alapanyaghiányra mutogatnak, illetve a megemelkedett szállítási költségekre.

Ráadásul a GKI Gazdaságkutató azzal számol, jövőre is az ideihez hasonló drágulás jöhet, ami elég lesújtó hír lehet azok számára, akik most rendeznék be otthonukat.

Még ebben a hónapban az IKEA is bejelentette, hogy áremelések vannak a láthatáron. A BBC-nek Martin van Dam pénzügyi igazgató arról beszélt,, hogy a globális ellátási lánc válságának hatásai és a magas energiaárak egy ideig még eltarthatnak, és arra számít, hogy 2022 nehezebb év lesz, több kihívással. 

A bútoripar alapanyagainak – ezek a fa és recycling anyagok, gyanta és papír – tekintetében az idei évben valóban folyamatos volt az alapanyaghiány, melynek elsődleges okát a covid okozta gazdasági átrendeződés, azaz elsősorban a távol-keleti gyártás és import csökkenése és ezzel párhuzamosan az európai gyártás maximális felfuttatása, illetve az egyes iparágakat, köztük bútoripart is érintő európai keresletnövekedés okozta – mondta a lapnak Tóth Károly, a faipari lapterméket gyártásában piacvezető Falco Zrt. értékesítési igazgatója.

Ezen túlmenően természetesen számos egyéb tényező is hatással volt az alapanyaghiány kialakulására, a fa esetében az egyes országokban a kitermelési kontroll fokozása, a rönkexport korlátozása, valamint a covid következtében a kitermelés visszaesése. 

Szintén jelentős hatása volt az év első felében és közepén az USA irányába megnövekedett faanyag exportnak, ennek okai elsősorban az amerikai-kanadai kereskedelmi vitákra vezethetőek vissza. Papír és gyanta esetében a hiányt elsődlegesen a fent említett világgazdasági gazdasági átrendeződés, a megnövekedett kereslet, a fahiány, illetve a műanyag csomagolóanyag alternatíváinak keresése indukálta.

A kilátásokat tekintve sajnos az idei tendencia várhatóan a jövő évben is folytatódik, ugyanis az alapanyagok részben továbbra is korlátozottak, és az alapanyagárak és a meghatározó költségtényezők továbbra is emelkednek.

Borítókép: Pixabay/ PIRO4D