Öt jégkorszaki mamutot fedeztek fel egy forgalmas út mellett Angliában. A fantasztikus leletet egy házaspár találta a szokatlan helyen – írja a Kutyabarát.hu.

A 220 000 éves mamutcsontok kifejezetten jó állapotban vannak, a közelben pedig neandervölgyi szerszámokat is találtak. Olyan növényi fosszíliák is előkerültek az ásatás során, melyek már kihaltak azóta. A lelet felfedezését követően a teljes ásatást a DigVentures közösségi finanszírozású régész csapata végezte el.

Korábban is találtak már mamutokat az Egyesült Királyság területén, de közel sem ilyen állapotban lévőket. A felfedezés azért rendkívüli, mert ezek az állatok majdnem érintetlen állapotban vannak. Az ebből az időszakból származó régészeti leletek egyébként is igen ritkák, pedig kulcsfontosságúak a neandervölgyiek életének megismeréséhez. Egyelőre még keresik a választ arra is, hogy miért pusztultak el a mamutok a területen, mit lehet megtudni a jégkorszaki Anglia állapotáról, életéről.

Ezek a felfedezések az éghajlat változásának tanulmányozása miatt is nagy jelentőséggel bírnak.  Egyelőre még nem bizonyos, hogyan haltak meg a mamutok, de az biztos, hogy ez a lelet a brit paleontológia egyik legfontosabb felfedezése.

Borítókép: Pixabay/ susannp4