Magabiztosan, az országban az egyik legtöbb szavazattal nyerte a Pest megyei 5. számú egyéni választási körzetben az ellenzéki előválasztást Dorosz Dávid a Párbeszéd országos kampányfőnöke. A többi között Dunakeszit, Veresegyházat, Gödöt és Fótot magába foglaló választókerületben az összefogásnak köszönhetően győzelemre esélyes a Párbeszéd elnökségi tagja. Ellenfele Tuzson Bence lesz, a fideszes politikus már a 2018-as választáson is csak pár százalékkal tudott győzni. Dorosz Dávid korábban a ’90 utáni országgyűlések legfiatalabb frakcióvezető-helyettese volt és egyik legaktívabb képviselőként egy ciklus alatt két tucat törvényjavaslatot és ötszáz törvénymódosítót jegyzett. Helyi képviselők, civilek, szakértők bevonásával most is harmincoldalas választókerületi programot írt. A választókerületnek valódi képviseletet és igazságosabb, zöldebb Magyarországot ígér.

Miért van szükség változásra ebben Dunakeszi központú választókerületben?

Rengeteg a megoldandó probléma, amelyből sok csak súlyosbodott az elmúlt évtizedben, miközben az egész megyének kizárólag fideszes képviselői voltak. Minden lehetőségük, kétharmaduk megvolt. Ehhez képest ma a választókerületben a rendelőkben hosszúak a várólisták, késnek a vonatok, rosszak az utak, egyre nagyobbak a dugók és romlik az életminőség.

A fideszes polgármesterek, alpolgármesterek meg leginkább azzal kerülnek a hírekben, hogy hirtelen lesz egy társasházuk vagy milliós jutalmakat szavazgatnak meg maguknak a járvány közepén, ahogy ezt látjuk Dunakeszi vagy Fót esetében.

Ez a körzet többet és jobbat érdemel annál, hogy olyan országgyűlési képviselője legyen, mint Tuzson „Nullás” Bence, aki körzet problémái kapcsán hét éven keresztül fel sem szólalt fel a Parlamentben, a körzet ügyében nem adott be egyetlen parlamenti javaslatot sem, azaz képviselői munkája értékelhetetlen. Egyedül a „bizniszelés”, amiben van látható tevékenysége, Tuzson Bence ugyanis polipszerű hálózatot épített ki, ami segítségével a Fidesz által vezetett önkormányzatokból folyamatosan kiszivattyúzzák a közpénzeket. Az Európai Ügyészséghez történő csatlakozással országos és helyi szinten is fel fogjuk számolni ezeket a hálózatukat.

Csapatban. Fotó: Dorosz Dávid

Nincs két Fidesz: Simonka György, Tiborcz István, Mengyi Roland és a Völner Pál Fidesze, az egyben Orbán Viktor, Rogán Antal és Tuzson Bence Fidesze.

Ez egy és ugyanaz a bűnbanda, amelynek a többsége még nyakkendő feszít a bársonyszékekben, egyes tagjai viszont ostobán követték el a bűncselekményeket, így kikerültek a napfényre. Ha a Fidesz nem lopott volna ennyit, akkor nem megint újratervezni kellene a Fót-Csomád-Veresegyház-Erdőkertes-Vác vasutat, hanem már át lehetett volna adni. Dunakeszin is lehetett volna legalább egy állomást akadálymentesíteni, de a Fidesznek fontosabb volt a „Mészáros Lőrinc” nevű pénztárca gazdagítása.

Egységes kommunikáció várható az ellenzéktől a kampányban?

Az elmúlt időszak kevésbé volt látványos, az ellenzéki pártok és szervezetek a következő választási kampány elemeit rögzítették, ami azt is jelenti, hogy ezentúl szigorúan egységes lesz a kommunikáció. Ki kell emelni, hogy a körzetemben kifejezetten jó az együttműködés a hat ellenzéki párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom között, már az előválasztások lebonyolítása közben összekovácsolódott a csapat, ami azért is fontos, mert csak együtt van esélyünk legyőzni a Fideszt tavasszal. Ettől a már valós esélyekkel rendelkező összefogástól tart a Fidesz, ahol már csak a padlás kisöprése folyik, a családi ezüstöt még az utolsó pillanatban is lopkodják az asztalról.

Az utóbbi időszakban egyre jobban érezhető a kapkodás a kormányzati kommunikációban. Egyszer a melegekkel próbálják szembefordítani az emberek egy részét, máskor a rezsiharcot próbálják újramelegíteni.

Pedig az egész ellenzék üzenete világos: újraindítjuk a Fidesz által leállított panelporgramot és több pénz lesz az otthonok energetikai korszerűsítésére, hogy alacsonyabb legyen a rezsi.

Politikai tevékenységének kiemelt terepe a gödi Samsung- gyár. Mi lesz a céggel egy esetleges kormányváltás után?

Ami Gödön történik, az egy természeti és társadalmi és pénzügyi tragédia, egyben tanmeseként mutatja azt, hogy mi történik akkor, amikor egy helyi közösséget mindhárom értelemben kiszolgáltat a Fidesz valamilyen általunk ismeretlen alku keretében egy nemzetközi multivállalat profitérdekeinek. Júliusban benyújtottam az Országgyűlésnek egy 12 pontos törvényjavaslatot, ami minden részletet megfelelő módon rendezi és kárpótolja a gödieket, és elhárítja azokat a veszélyeket, amelyek a gyár működéséből erednek. Ahogy az várható volt, Tuzson Bence és pártja nem támogatta ezt a javaslatot, de a dokumentumot természetesen választási győzelmünk után el akarjuk fogadtatni.

A gyár mellett a Nemeskéri Kiss Miklós úton szimbolikusan elültettünk egy fát, ez a növény illusztrálja most azt a véderdőt, amit a Samsung és a település közé tervezünk.

A kormány még a saját maga által megszabott kereteket sem tartatja be a céggel, ezen változtatni kell, sőt újabb szabályokat kell alkotni a kormányváltást követően. annak érdekében, hogy a településen élők egészségét, nyugalmát és pénzügyi érdekeit meg tudjuk védeni.

Gyár kilátással. Fotó: Dorosz Dávid

A gyár terjeszkedése helyi ügy, vagy túlmutat a településen?

Nemrég a Pest Megyei Önkormányzat közmeghallgatásán személyesen szembesítettem a Fideszes vezetőket azzal, hogy milyen bűnsorozatot követnek el. 32 olyan település van ma Magyarországon, amelyiknél nagyobb a Samsung-gyár telephelye, a bővítéséhez köthető Mészáros és Mészáros Kft. által elnyert 32 milliárdos beruházás kérdése túlmutat Gödön, részben érinti Dunakeszit, Sződligetet és több Vác környéki települést. Iváncsán és az ország több településén is hasonló gyárak épülnek, mindez a Fidesznek azt az összeszerelő üzem ország imázsát erősíti, ez pedig egy gazdaságilag zsákutcás fejlesztési modell.

Országszerte választási kampánytéma volt a közlekedés. Az ellenzéki összefogás ebben a körzetben milyen problémákkal szembesült?

A legfontosabb a Fót- Veresegyház elkerülő út megépítése, mert nem megengedhető, hogy egy húszezres lélekszámú városon naponta húszezer autó menjen át, ahogy ez Fót esetében történik például. Emellett Nem halasztható a 71-es vasútvonal felújítása, és ahol lehetséges, ott kétvágányúsítása.

A településeken belüli, és az azokat összekötő kerékpárutak létrehozása, Erdőkertes, Csomád és Csömör településekre hétvégenként éjszakai buszjáratok kellenek ahhoz, hogy az ott élő emberek autó használata nélkül is el tudják érni a főváros kulturális és szórakoztató eseményeit.

Ez a szemléletünk alapja: Budapestet és az agglomerációt nem egymástól elszigetelten, hanem egységben kell fejleszteni. Az, hogy a MÁV, a Volán és a BKK menetrendjének integrációját évtizedek óta nem oldották meg, azt mutatja, hogy a kormány nem így gondolkodik.

Közlekedés után utaztatás: a Semjén Zsolt-féle vadászati kiállításnál Ön „rántotta le a fátylat” a Fátyol iskolaprogramról, hogy ingyen utaztatták az iskoláscsoportokat a kiállításra, de még így sem sikerült elérni az ígért egymillió látogatót.

Szánalmas volt, hogy megpróbálták eltitkolni, hogy ingyen utaztatással próbálták csalogatni az iskolákat. Persze sokkal nagyobb baj, hogy az egész kiállítás mennyire túl volt árazva. Az egy másik adatigénylésemből derült ki, hogy a jegybevétel az elköltött közpénz 2 százalékát se hozta vissza. Már most jelöltként is fontosnak tartom feltárni, hogy mire költ a Fidesz, hiszen számos dolog miatt elszámoltatás kell a kormányváltás után. Ez ugyanolyan fideszes bizniszelés országos szinten, mint amit Tuzson Bence csinál itt helyben. Mindkettőnek véget vetünk 2022 után.

Mit vár a kampánytól?

Továbbra is intenzív, a terepmunkára nagy hangsúlyt fektető kampányunk lesz, a lehető legtöbb emberrel akarok találkozni, hogy megismerhessem a véleményüket. Természetesen nincsenek illúzióim, a Fidesz félelmében bármire képes, a KGB-s módszereket felelevenítő, Kövér László által is már megénekelt szennykampány, nagy valószínűséggel nem fogja elkerülni ezt a körzetet sem. Az sem titok, hogy Tuzson Bence nemcsak öndicsérő óriásplakát kampányba kezdett, hanem a Fidelitasszal már milliókat forintot költött el a lejáratásomra. Ezek az akciók nem érnek véget, mindent el fognak követni a hatalomért – Tuzson is láthatóan fél, tudja, hogy nullás teljesítménye miatt a választóknál felelnie kell.

Tisztában vagyok azzal, mekkora felelősséggel jár az, hogy az ország legnagyobb lélekszámú választókörzetében bizalmat kaptam az ellenzéki előválasztáson.

Külön köszönet a szavazóknak és kampányt lebonyolító aktivisták, a győzelem közös sikerünk, hiszen országos szinten is kiemelkedő volt a részvétel a Dunakeszi központú körzetben, ami azt is mutatja, hogy itt többségben vannak az ellenzéki szavazók, és aktívan részt is akarnak venni az Orbán-kormány leváltásában. Felemelő volt látni, ahogy eljöttek és a sorban is türelemmel álltak, hogy az előválasztáson kinyilvánítsák a véleményüket. Hatalmas megtiszteltetés, hogy ennek a történetnek a részese

Két éve könyvet írt a klímaváltozásról és a globális kihívásokról. Tervez újabb kiadványt?

Nekem most a legfontosabb feladatom a választás megnyerése, minden energiámat erre fogom szentelni, de tervben van több könyv megírása is, részben politikai tartalommal, részben engem foglalkoztató kérdésekről, mint a klímavédelem, vagy a 21. századi digitális fejlődés. Ezeknek a témáknak a nemzetközi és hazai figyelemkövetése és gondolkozás ezekről a munkámat is segíti. A 21. századi kihívások nem állnak meg a határon, tanulnunk kell másoktól, hogy sikeresen reagáljunk rájuk.

Sokan azt mondják, hogy a 2022-es választás történelmi jelentősége. Mit gondol erről?

Hatalmas a tét. Az Orbán-rezsim mohósága már az egész országot veszélyezteti. Népességarányosan a világ egyik legrosszabb halálozását szenvedtük el a járványban, miközben a kormány azzal foglalkozott, hogy 300 milliárdot fizessen ki kétes minőségű lélegeztetőgépekre.

A választáson a jövőnkről, az életünkről döntünk. Válasszunk egy igazságosabb, fenntarthatóbb, zöldebb jövőt!

Borítókép: Fotó: Dorosz Dávid