A koronavírus-pandémia következtében kirobbant globális félvezetőhiány következtében elképesztően nehéz hozzájutni az elektronikai cikkek többségéhez, és könnyen lehet, hogy ez a helyzet még évekig eltarthat.

Nemcsak az elektronikai ipart, hanem az autóipart is keményen érinti a globális chiphiány, amit valójában a koronavírus-járvány gerjesztett. Amikor berobbant, az autógyártók úgy gondolták, visszaesnek majd az eladások ezért visszafogták megrendeléseiket a chipbeszállítók felé, akik ennek megfelelően állították át a termelést.

Az elektronikai iparban az otthoni munkavégzés (home office) miatt rengetegen akartak laptopokat, számítógépeket, táblagépeket, játékkonzolokat és egyéb szórakoztató eszközöket vásárolni, ám mivel felborult a kereslet-kínálat egészséges egyensúlya, a gyártók a helyzetet kihasználva drasztikus áremeléseket hajtottak végre.

A világ vezető chipgyártója, a TSMC például 20 százalékkal emelte meg az árait, de állítólag megkímélte legnagyobb és legfontosabb ügyfelét, az Apple-t azzal, hogy számára mindössze 3 százalékos áremelkedést írt elő – írta a Liner.hu a Phone Arena cikkére hivatkozva.

 A Qualcomm ügyvezető igazgatója, Cristiano Amon elmondta, jövőre jelentősen javulhat a chipek ellátásának helyzete, míg az Intel vezére, Pat Gelsinger jóval pesszimistább módon nyilatkozott, szerinte ugyanis valamikor 2023 utolsó hónapjaiban történhet számottevő változás.

Borítókép: Pixabay/blickpixel