El sem tudjuk képzelni, mennyivel szegényebb lenne az élet nélkülünk. Valamennyiünk nélkül. George Bailey sem tudta elképzelni egészen karácsonyig, de nem is akarta, sőt miután a kisvárosi takarékpénztár a csőd szélére kerül a vezetése alatt, családapaként véget akar vetni a földi létének. Egy angyal azonban megmutatja neki, milyen lenne a világ, ha meg sem született volna. Az öccse belefulladt volna a tóba, a gyógyszerész gyógyszer helyett mérget írt volna fel véletlenül.

A felesége vénlány maradt volna, így a gyermekei sem születnek meg.

Persze nincs mindenkinek gyermeke, házastársa, de az élete ezer és ezer módon fonódik össze másokéval. A léte mindenhonnan hiányozna, mert csak pótolhatatlan emberek léteznek.

James Stewart élete talán legnagyobb alakítása George Bailey megformálása, amelyet egy évvel a II. világháború után mutattak be, néhány nappal karácsony előtt, az amerikai mozik. A nagy kasszasiker elmaradt, de nem is baj, egy mozifilm értékének sem ez a legfontosabb mutatója.

Évek, évtizedek kellettek ahhoz, hogy a társadalom egyre inkább megértse, mit is jelent Az élet csodaszép, amely csak 1986-ban törte át a szocializmus falát, és kapott magyar szinkront. Nem is akármilyent, az akkori James Stewart-sorozat részeként tévéműsorra tűzött 130 perces mozifilmben Feleki Kamill hangján szólalt meg Clarence, a másodosztályú angyal. A kilenc évvel később elkészített második szinkron ezt nem múlhatta felül.

Lehet persze felirattal is nézni, a lényeg, hogy látni kell, amint Clarence kiérdemli a szárnyakat. Ahogy a rendező Frank Capra is kiérdemelte a Golden Globe-díjat, míg az Amerikai Filmintézet szerint minden idők 100 legjobb amerikai filmje közé tartozik Az élet csodaszép, amely Oscar-jelöléssel is büszkélkedhet.

Íme teljes egészében.

Kiemelt kép: National Telefilm Associates – Screenshot of the movie, Wikipedia Commons