Aki teheti, az ónos esővel érintett területeken ne induljon útnak! – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője pénteken reggel az MTI-hez eljuttatott közleményében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint több megyében másodfokú riasztások vannak érvényben az ónos eső veszélye miatt.

„Ónos esővel indul a karácsony”

– írta a katasztrófavédelmi szóvivő. Mukics Dániel azt kérte: mielőtt az autósok útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Ha elkerülhetetlen az utazás, csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el.

Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont, tartalék ruhát, ásványvizet és egy kis ételt, arra az esetre, ha elakadnának, vagy hosszabb ideig kellene várakozni – ajánlotta a szóvivő. Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot – fűzte hozzá.

Mukics Dániel azt javasolta, hogy használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t, amely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerű eszközökre. Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu címen, az aktuális útviszonyokról pedig az Utinform.hu oldalon lehet tájékozódni – írta az OKF szóvivője. (MTI)

Borítókép: Fotó: Pixabay/Joshua_seajw92