A Párbeszéd albertirsai önkormányzati képviselőjének hagyományosan jobboldali körzetben kell helyt állnia jövőre az országgyűlési választáson. Gér Mihály a képviselői munka mellett gyermekotthonban dolgozik pszichológusként, szabad idejében pedig karitatív tevékenységet végez.

Az eredmény alapján magabiztos győzelmet aratott a körzetében az ellenzéki előválasztáson. Kitarthat a lendület 2022 tavaszáig?

A Pest megye 10. választókerület hagyományosan jobboldali, konzervatív, sajnos az ellenzéki előválasztáson eléggé alacsony volt a választói részvétel, viszont a voksok közel 70 százalékával tudtuk elhozni a csapatmunkának köszönhetően a győzelmet. A komoly eredményben nagy részt vállalt a helyi MSZP. A másik jelöltet, a DK-s  Magdics Mátét is inkább barátnak nevezném, mint ellenfélnek, már a voksolás előtt egyeztettünk arról, hogy az eredménytől függetlenül folytatni fogjuk a közös munkát.

A számok most azt mutatják, hogy ez egy billegő körzet, szoros meccs lesz, mindenkire szükség van.

Háttérben. Fotó: Gér Mihály

Az előválasztási siker visszaigazolás?

A munkám során nap mint nap szembesülök azzal, milyen állapotban van az ország, az egyik ok amiért politizálni kezdtem, az, hogy gyermekpszichológusként érzékelem, milyen mély társadalmi problémák vannak.

23 település van a körzetben, mindet végig járták?

Reggelente a piacon kezdtük a kampányt, majd házról házra jártunk, személyesen kérve az emberek támogatását. A kampánynak ez volt a leghatékonyabb eleme, úgy fogalmaznék, ahány kézfogás, annyi szavazat. Eltérő szokásokkal, más-más problémákkal találkoztunk, az a tapasztalat, hogy ezekre nincsenek egységes megoldások. Az ellenzéki vezetésű, tehát jóval szerényebb költségvetésű Örkényen például komoly gondot jelent a közbiztonság, nincs az utcákon elég rendőr, mert egyre többen szerelnek le. 

A pénzzel kitömött fideszes többségű Monor vezetése viszont nem foglalkozik a város peremkerületein élő emberekkel, ezekben a szegregátumokban napról-napra élnek az emberek. Nemrég egy tűzeset után 19 ember vesztette el otthonát, az Összefogás Háza tudott adományokkal segített rajtuk, mert hathatós önkormányzati segítséget nem kaptak.

A helyi piacokon beszélgetve kiderült, hogy a környéken komolyabb támogatási forrásokhoz csak a nagygazdák jutnak, a háztáji termelők fogyóban vannak, az emelkedő üzemanyagárak és a jelenlegi adózási formák miatt már versenyképtelenek.

Maradt idő másra?

Nem kellett sokat aludni, a gyermekotthonban természetesen dolgoztam, helyt kellett állnom pszichológusként, és az önkormányzati tevékenységet sem lehetett elhanyagolni. Az adományozásra jutott kevesebb idő, hiszen az aktivisták közül csak nekem van jogosítványom a teherautóhoz, így a szállítások egy része elmaradt.

Szerencsére az emberek a környéken már ismerik annyira a karitatív tevékenységet végző Összefogás Házát, hogy az adományozás nem állt le.

Az a kellemes gondunk, hogy a raktárhelyiségünk megtelt, ebben óriási szerepe van Rácz Józsefnek, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnökének, aki a kampány időszakban helyettesített. Ez több települést érintő probléma, fontosnak tartom, hogy jobb minőségű, biotermesztésű zöldségeket tudjunk vásárolni.

Piacon. Fotó: Gér Mihály

Mi a véleménye a koalíciós tárgyalásokról?

Nincs nagy rálátásom, de úgy gondolom, rövidesen kialakulnak a pártlisták, időben megegyeznek egymással a résztvevő felek, és jövő áprilisban megtörténik a kormányváltás. Bármilyen egyezség is születik, nekem ezt a körzetet ugyanúgy kell szolgálnom, remélhetőleg a Parlamentben a Párbeszéd frakciójában.

Csak annyit tudok tenni, mint eddig, mindent beleadni, de ha elég munkát fektetek bele, annak meg lesz a sikere, változást tudunk hozni ebbe a körzetbe is, lehet egy zöldebb, emberközpontú körzetet építeni, ahol a források is igazságosan vannak elosztva.

Bárhogy is alakulnak a tárgyalások, azt tartom a legfontosabbnak, hogy legyen egy olyan szubszidiaritási elv, amely mentén fejlődő körzetet tudunk építeni, tehát meg kell szüntetni a jelenlegi központi irányítást, és vissza kell adni az önkormányzatok és körzetek autonómiáját, például olyan kérdésekben, mint az iskolaigazgatók kinevezése.

A kormánypárti szavazók hogyan fogadták az előválasztási kampányt?

Voltak olyan települések, ahol közlékenyen beszámoltak a problémákról, máshol sok elutasítást kaptunk. A Fidesz gyűlöletkampánya miatt voltak negatív élmények is, néhány helyszínen leköpdösték az aktivistáinkat, vagy trágár módon beszéltek velük, de ez sajnos most együtt jár az utcai kampányolással. Nem erről kellene, hogy szóljon most a politika, hanem a mások tiszteletéről és a párbeszédről, ez is egy fontos eleme kell, hogy legyen a kormányváltásnak. Nem maradhatnak ekkora feszültségek egy országban az emberek között.

Nincsenek a körzetben fideszes vagy ellenzéki települések, itt mindenhol magyar emberek élnek, választási győzelem esetén mindegyikük érdekét kell szolgálnom majd.

Az önkormányzatok kivéreztetése nem lehet követendő példa, most az ellenzéki, vagy független önkormányzatok csak pántlikázott, azaz csak adott célra elkölthető pénzeket kapnak. A források elvonásának köszönhetően most újjal lehet mutogatni azokra településekre, amelyek mozgástere beszűkült. Albertirsán is nagy gondot jelentett az iparűzési adó elvonása. A magas ingatlan-és albérlet árak, az orvoshiány, a közösségi közlekedés rossz minősége és az utak állapota természetesen mindenhol jelen van.

Billegő körzet, felmerülhet a voksturizmus kérdése?

Nagyon bízom a civil szervezetek, különösen a Húszezren a tiszta választásért 2022-ben működésében. A kormánypárt mindent ki fog használni annak érdekében, hogy szavazókat toljon át azokba a körzetekbe, ahol szükségét látják. Nemrég jelentették be, hogy nem kötelező a bejelentett állandó lakcímen élni, ami egyértelműen elősegíti a voksturizmust.

Szelfi. Fotó: Gér Mihály

Remélem, hogy az ellenzéki összefogásnak lesz elég energiája felderíteni a csalásokat, és nem lesznek sem a határok mellett, sem itt a választókörzetben olyan lakások, ahová a szavazás idejére több száz embert bejelentenek.

Mi azért dolgozunk, hogy ne szavazatvásárlással, hanem demokratikus úton kerüljön hatalomra a következő kormány. Ehhez el kell jönnie azoknak a mélyszegénységben élőknek is szavazni, akiket megviselt az infláció, a munkanélküliség és a kormány elhibázott gazdaságpolitikája. Kuriózumnak számít Magyarország, egyedül itt próbálták úgy kezelni a járvány okozta válságot, hogy elvonták az önkormányzatok bevételeit, ami rengeteg embert érint, hiszen a kistelepülések önkormányzatai rengeteg embert alkalmaznak. A körzeteben működő gyermekotthon dolgozói is mindig a bérfejlesztési lista élére kerülnek, miközben mások gátlástalanul gazdagodnak.

Ezt az állapotot plakátokkal, propagandával, lejárató kampányokkal már nem lehet már fenntartani, a kis háztartások már régóta érzik, hogy egyre kevesebből lehet csak gazdálkodni, a Sorosozással vagy a Gyurcsányozással nem lehet ételt tenni az asztalra.

Van konkrét zöld programja?

Az egyértelmű, hogy a szennyvízzel terhelt Gerje-patak megtisztítására átfogó programot kell létre hozni, emellett a választókörzetben is hatalmas probléma a légszennyezettség, főleg a fűtési időszakban, amikor sok háztartásban szemét is bekerül a kazánokba.  Ebben sokat kell előre lépni, tűzifa programokkal, felvilágosítással, de a legfontosabb a fűtés korszerűsítés támogatása.

Év végére milyen feladatok maradtak?

Rengeteg rendezvényt kell szervezni, folyamatos az adományozás, emellett otthon is meg kell oldanom az ajándékozást, és van egy nagyobb családom, a gyermekotthon, ahol dolgozom. Az ő karácsonyukat kell színesebbé és boldogabbá tenni, ami nagy kihívás, és számtalan olyan otthon van, ahol az is nehézség, hogy étel kerüljön az asztalra, nemhogy ünnepi menüsor.

Borítókép: Gér Mihály