A biológiailag lebomló műanyag zacskók iránt folyamatosan nő a kereslet. Emelkedett a papír csomagolóanyagok kereslete és az ára is – írja az Infostart.

Mint az online rádió adásában elhangzott, Kína eddig nagy hulladékpapír-importőr volt, de az ottani jogszabályváltozások miatt már nem papírhulladékot, hanem egy köztes alapanyagot importál. Ez vezetett ahhoz, hogy papírhiány alakult ki – mondta a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára.

Nagy Miklós azt is közölte, a kialakult hiányt fokozta a műanyagcsomagolók terén Európában bevezetett nagyon szigorú, szerinte nem teljesen átgondolt szabályozás.

Mint elmondta, a nagy csomagolószer-gyártók jellemzően éves kontingenssel dolgoznak. A legtöbb áremelkedés az idén következett be, inkább a második félévben. Ezek majd várhatóan jövőre jelentkeznek az árakban.

Az áremelkedés mértéke szerinte attól függ, milyen termékről van szó, és annak milyen a csomagolási hányada az összterméken belül, ez a termékhez viszonyítva 5-30 százalék is lehet.

Nagy Miklós hozzátette, hogy már Magyarországon is látható, hogy kevesebb műanyag csomagolóanyagot használunk. A jogszabályi változás, illetve az ehhez kapcsolódó környezetvédelmi termékdíjtétel-emelés miatt a határidő előtt a forgalmazók, a felhasználók jelentős készleteket halmoztak fel.

Ez a mennyiség idén torzítja a számokat.

A gyártók ugyanakkor arról számoltak be, hogy már a második féléves megrendelések szolidabbak, tehát csökkenő tendenciát mutatnak a korábbi évekhez képest – emelte ki Nagy Miklós.

A főtitkár hozzátette, hogy a 15-50 mikron közötti falvastagságú, biológiailag lebomló műanyag zacskók iránt viszont folyamatosan nő a kereslet.

Borítókép: Műanyag zacskó. Fotó: divotomezove