Idén karácsonykor családlátogatás miatt a magyar autósok 21 százaléka indul 150 kilométernél hosszabb útra, az érintetteknek azonban csak 22 százaléka viszi autóját rutinszervízre, ahol az autó műszaki állapota mellett ellenőrzik az akkumulátort és a fékeket is – közölte a Smartsurance Technologies,

Ez egy magyar startup, amely 2017-ben fejlesztette ki a használatalapú Casco-biztosításáról, valamint az okosparkolási megoldásáról ismert Cristo applikációt. A startup megbízásából a Pulzus kutatási applikációval idén december 4-6 között készítette el a Cristo reprezentatív felmérését, amelybe a 18 év feletti magyar lakosságból, 511 embert vontak be.

Megállapították, a gépjármű életkorának növekedésével folyamatosan ritkul azoknak az autótulajdonosoknak a száma, akik hosszabb út előtt rutinszervizbe viszik autójukat: míg az egy évnél fiatalabb autók esetében 66,7 százalék nézeti át a járművet, 11-15 éves autóknál ez az arány 23,1, a 15 évnél idősebb autóknál pedig mindösszesen 10,3 százalék.

Ugyanakkor megjegyezték, a 150 kilométernél hosszabb út előtt érdemes alaposan felmérni az autó műszaki állapotát, mivel az út hossza és a téli útviszonyok egyaránt próbára teszik a járművet, egy nem megfelelően karbantartott autó pedig életveszélyes is lehet, különösen igaz ez az idősebb autóknál.

Mindezt pedig aligha hagyhatja figyelmen kívül a magyar autós társadalom, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a 3,92 millió járműből álló autóállomány átlagéletkora 14,7 év. 

A felmérés azt is vizsgálta, hogyan készítik fel a tulajdonosok az autóikat a téli időszakra: a válaszadók 86 százaléka jelezte téli gumira vált, 84 százalékuk kicseréli az ablakmosó-folyadékot, 70 százalékuk bekészíti az autóba a jégkaparót és a hóláncot.

A közleményben óvatosságra és körültekintésre int a Magyar Autóklub is, amely szerint a téli gumiabroncs és a hűtőfolyadék ellenőrzésén túl érdemes rutinszervízre is elvinni az autót, különösen hosszabb utak előtt, ahol ellenőrzik a futómű és a kopóalkatrészek állapotát és az akkumulátort.    Beszéde végén háláját fejezte ki szüleinek, akik mindig a szépre és jóra tanították, nővérének, tanárainak, mentorainak, tanulótársainak. Külön köszönetet mondott férjének, aki mindig fontosnak tartotta, hogy álmai megvalósulhassanak.

Borítókép: MTI/Krizsán Csaba