Miközben a legjobb műfenyő az, amelyik Kínában marad – és el sem készül –, a legjobb vágott fenyő Magyarországon belül utazik. Léteznek viszont meglepő, zöld megoldások is a karácsonyfa választásánál, amelyekre Cseh Zsófia, a Humusz Szövetség munkatársa hívja fel a figyelmet interjúnkban. A Cardiffi Egyetem Fenntartható Fejlődés mesterszakán végző szakember a helyes ajándékozás tárgyi és nem tárgyi megvalósításairól, csomagolásról, díszítésről, kreatívitásról is autentikus véleményt formál, hogy zöld és boldog karácsonyunk lehessen.

Ki lehet jelenteni, hogy a környezetvédelem, fenntarthatóság szempontjából a vágott fenyő a helyes választás a műfenyőkkel szemben? 

Én azt mondanám, hogy igen. A kutatások azt mutatják, legalább 18-20 évig kell használni egy műfenyőt, hogy környezeti szempontból egyenértékűvé váljon egy kivágott fával. Azonban a legtöbben csak 4-8 évig használnak egy műfenyőt, aztán kidobják, ami így nagyon környezetszennyező, mivel ennek gyártásából hatalmas mennyiségű szén-dioxid szabadul fel. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb műfenyőt Kínából szállítják, így a műfenyők szállítása is hozzájárul a széndioxid-kibocsátáshoz. Probléma még, hogy amikor kidobják a műfenyőt, az nem kerül vissza a természet körforgásába, hanem a szemétlerakóban köt ki. A műfenyő továbbá tartalmazhat káros anyagokat is, többek között a PVC-t, amelynek gyártásához mérgező adalékanyagokat, például ólmot is használnak.

A műfenyő használatával a lakásunk levegőjébe is bekerülhet, károsítva ezzel egészségünket.

A vágott fenyő esetében azt mondhatjuk el: tévhit, hogy minden évben karácsonykor erdőket vágnak ki, hiszen vannak kifejezetten erre a célra ültetett fenyőtelepek, leginkább Magyarország nyugati megyéiben, ahonnan szállítják a fákat. Így amíg növekednek ezek a fenyők, legyen az 4-6-10 év, szén-dioxidot kötnek meg. A már kidobott fák is újrahasznosulnak, vagy energia formában, vagy még jobb esetben komposztálással visszakerülnek a természetbe.

Tehát a Magyarországról vásárolt vágott fenyő jelentősen fenntarthatóbb megoldás, mint a műfenyő. Azonban ha már műfenyő mellett döntünk, akkor figyeljünk arra, hogy Európából érkezzen, PVC-mentes legyen, és használjuk minél hosszabb ideig.

Van különbség fajták vagy fenyőméretek között ilyen szempontból? 

Ha a fenyő fajtáját vagy méretét nézzük, környezetvédelmi szempontból nincsenek nagy különbségek, itt inkább arra kell figyelni, honnan származik a fenyő, külföldről vagy Magyarországról, és valóban ültetvényről lett-e kivágva.

A földlabdás fenyők megelőzik-e egyértelműen a vágott fenyőket is a fentiek alapján?

A földlabdás fenyő talán a legfenntarthatóbb megoldás, mivel karácsony után ki lehet ültetni a kertbe, vagy valakinek oda lehet ajándékozni, aki el tudja ültetni. Hogyha esetleg nem tudunk mit csinálni karácsony után a földlabdás fenyőnkkel, érdemes előre gondolkodni, és érdeklődni kertészeteknél fenyőfakölcsönzés lehetőségéről. Erre nagyon jó példa az Oázis Kertészet, ahol,a bérlés után le tudjuk vásárolni növény árának felét, január első hetében visszavihetjük, és ők később eladják.

De arra is van lehetőség, hogy megtartsuk a fát.

Mindenképp az élő fenyőt ajánlanám, azon belül pedig azt tanácsolnám, hogy mindenki tájékozódjon, és járjon utána annak, hogy az adott lehetőségek és körülmények között melyik lenne számára a fenntarthatóbb megoldás.

A fák sorsa szempontjából mi a legjobb megoldás?

Létezik egy nagyon jó kezdeményezés, a fenyofa.com, ahol képek alapján lehet rendelni élő fenyőt, így csak azokat a fákat vágják ki, amelyekre érkezett megrendelés. Ez egy nagyon jó és környezettudatos megoldás, hiszen látjuk minden évben, hogy mennyi gyönyörű fa vész kárba, mert nem vásárolják meg. Ennek a kezdeményezésnek a támogatásával és népszerűsítésével azonban elkerülhetjük, hogy sok-sok fenyő fölöslegesen legyen kivágva.

Milyen tippeket adna még a fenntartható, zöld karácsonyra? 

Legyünk tudatosak, gondolkodjunk előre, és ne essünk túlzásokba. Ajándékvásárlásnál olyan dolgokat vegyünk, aminek az ajándékozott személyek tényleg örülni fognak, hasznukra válik, és nem kerül végül a kukába. Legyünk kreatívak, és adjunk a másiknak kézműves alkotásokat, például házi likőrt, szószt, süteményt.

Vagy ajándékozzunk időt és élményt, ami sokszor sokkal többet ér, mint egy tárgyi ajándék, ráadásul még környezetbarát is.

Csomagolásnál figyeljünk arra, hogy környezetbarát anyagot használjunk, hiszen soktonnányi csomagolópapír kerül a szemétbe karácsony idején. Inkább válasszunk olyan megoldásokat, mint a textilzsák, a sima, természetes csomagolópapír, a kendő vagy a sokszor használható szatyor.

Cseh Zsófi. Forrás: Facebook

Díszítésnél is törekedjünk a természetességre és tartósságra, olyan díszeket vegyünk, amelyek környezetbarát anyagból készültek, és sok-sok évig szolgálnak minket. Használjunk energiatakarékos karácsonyi fényeket, és ne világítsunk ki minden négyzetmétert, hanem éljünk a ’kevesebb több’ mottóval. Ami pedig az ünnepi menüt illeti, ne vigyük túlzásba a különböző ételek számát és mennyiségét, legyen a terítéken húsmentes étel is, és figyeljünk arra, hogy ne maradjon sok ételmaradék.

Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy minél nagyobb arányban jelenjenek meg a helyi, kisvállalkozók által készített termékek, amelyekkel magyar családokat támogatunk.

Összességében fontos, hogy ez az ünnep ne a mértéktelen pazarlásról, költekezésről, stresszről szóljon, hanem arról, hogy minőségi időt töltünk egymással és élményekkel gazdagodunk.

Kiemelt kép: Cseh Tamás