Választás 2022, kőolajkutatás természetvédelmi területeken, atomenergia és Paks II., megújuló energiaforrások és a szél kihasználatlansága, légszennyezés, közlekedés, éghajlatvédelem. Továbbá nagy tavaink sorsa, a világjárvány hatása és életmódunk megváltoztatása. Tíz nagy téma, amelyek 2022-ben bizonyosan középpontba kerülnek, ezekről beszélgettünk Perger Andrással, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelősével.

Magyarország zöld szempontból sem akármilyen választásra készül 2022-ben, a Greenpeace Magyarország többször hangsúlyozta már a szavazás tétjét. A politika az energiapolitikával is szorosan összefügg, nem mindegy, milyen jövő vár a szénhidrogének kutatására, termelésére, főleg nem akkor, ha természetvédelmi helyeken, köztük az Őrségben találhatóak a megcélzott mezők. További nagy kérdés, ha a fosszilis energiát atomenergiára váltjuk, mennyivel leszünk zöldebbek, mihez kezdjünk Paks II-vel.

A megújuló energiaforrások nem osztják meg így a társadalmat, a szelet mégsem hasznosítjuk, pedig a természet juttat belőle bőven a Kárpát-medencébe. Nagyvárosaink ezzel együtt a légszennyezéssel küzdenek, különösen a téli időszakban, így a közlekedésünk fejlesztése terén is találunk kiemelt feladatokat. Mindez pedig mér az éghajlatvédelemnek is része, egész bolygónk sorsának alakulása is a tét.

Ami a természetvédelmet illeti, szeretett nagy tavainkról, a Balatonról, a Velencei-tóról és a Fertő tóról szinte csak szomorú hírek érkeznek, de a civilek nem adják, nem adhatják fel, hogy megmentsék őket unokáinknak. Luxusberuházások sora ellen kell minden követ megmozgatni, mindeközben pedig a világjárvány is arra figyelmeztet, nem élhetünk tovább így, az életmódunkon változtatni kell. Tíz nagy téma, amelyek 2022-ben bizonyosan középpontba kerülnek, ezekről beszélgettünk Perger Andrással, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelősével.