Szörnyű aszályról árulkodnak a légifelvételek Kenyában: hat szomjan pusztult zsiráf tetemét ábrázolja egy Sabuli vadrezervátumban készült kép.

 A zsiráfok egy falu közelében múltak ki, testük egymás mellett fekszik a kiszáradt földön. A sokkoló képet az embereket és állatokat egyaránt sújtó szárazságról tudósító Ed Ram fotóriporter készítette a The Guardian beszámolója szerint. A már kifáradt állatok akkor pusztulhattak el, amikor beleragadtak a sárba egy közeli, majdnem kiszáradt víztároló felé tartva. A tetemeket Eyrib falu külterületére szállították, nehogy a tároló vizébe méreg kerüljön.
    

Nemcsak az állatok szomjaznak, az aszály miatt a becslések szerint 2,1 millió kenyainak kell szembenéznie az éhezéssel, erre figyelmeztettek már szeptemberben az ország illetékesei.


Az ENSZ keddi közleménye szerint 2,9 millió embernek van szüksége azonnali humanitárius segítségre. Kenya néhány térségében a közelmúltban arról számoltak be, hogy évtizedek óta nem tapasztaltak ilyen kevés csapadékot.

Az ENSZ humanitárius ügyeinek koordinációs hivatala jelentésében arról írt, hogy a vízforrások kiszáradtak, a családoknak messzire kell vándorolnia a vízért, ami feszültségeket okoz a közösségek között. A helyi Star című honlap szerint négyezer zsiráffal végezhet a súlyos aszály. A szomjazó állatok helyzetét tovább rontja, hogy a folyóvizek mentén folytatott földművelés elzárja a vadakat az itatóktól. (MTI)

Kiemelt kép: Wikipedia Commons