Az ALDI Magyarország bővíti együttműködését a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel, és országszerte lehetővé teszi a használt étolaj visszagyűjtését. A vállalat döntésének köszönhetően jelentősen nőhet a Magyarországon visszagyűjtött lakossági sütőzsiradék mennyisége írja az üzletlánc a közleményében.

Az ALDI Magyarország 2020 decemberében kezdte meg együttműködését a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel, amely során az áruházlánc 11 üzleténél helyeztek el a használt sütőzsiradék leadására alkalmas konténereket. A vásárlók körében hamar népszerű lett a leadási lehetőség, már a telepítés utáni hetekben folyamatosan nőtt a leadott mennyiség, egyes üzleteknél pedig naponta háromszor is megteltek a gyűjtők. Az ALDI és a Biofilter így havonta több tonna étolaj környezetbe jutását akadályozta meg, hiszen a begyűjtött étolajat újrahasznosították.

Az egyéves tesztidőszak tapasztalatai alapján, környezetvédelmi vállalásaival összhangban az ALDI úgy döntött, hogy országszerte valamennyi olyan üzleténél lehetővé teszi a használt étolaj leadását, amelyek esetében a tárolók elhelyezésére lehetőség nyílik. A telepítés után az áruházlánc 152 üzletéből több mint 100 áruháznál lesz leadható műanyag palackban a sütőolaj: december hónap során 20 áruháznál telepítik a gyűjtőket, a többi üzletnél pedig a következő hónapokban helyezik ki a bejárathoz közeli, frekventált helyeken.

A használt sütőolaj gyűjtése és leadása egyszerű, hiszen a kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni, az elszállításról és az újrahasznosításról az országos begyűjtőhálózattal rendelkező Biofilter Zrt. gondoskodik, erről a folyamatról itt írtunk bővebben.

Decemberben már az alábbi ALDI üzleteknél is lesz elérhető ingyenes gyűjtőpont:

BalatonfüredFürdő utca 31.
BudapestRégi Fóti út 64.
BudapestBudapest, Hofherr Albert u. 40/a
BudapestPesti út 237/p
DebrecenÖtvenhatosok tere 5/b.
DunaharasztiJedlik Ányos u. 1.
DunakesziPallag u. 68.
DunaújvárosKandó Kálmán tér 10.
EsztergomDobogókői u. 86.
GyőrFehérvári út 5/A
HalásztelekKorbuly u. 1.
KazincbarcikaHadak útja 9.
KecskemétIzsáki út 69.
MiskolcKiss Ernő u. 13/A
Miskolc II.Forrás utca 5.
NyíregyházaTörzs utca 2.
SzántódMájus 1. utca 10.
SzombathelySzent Gellért u. 49.
SzombathelyDemeter u. 2.
VecsésWass Albert u. 2.

Borítókép: Aldi