Megszületett a gazdasági és pénzügyminiszterek december 7-i brüsszeli ülésén az uniós áfa-irányelv módosításáról szóló egyhangú megállapodás, amelynek értelmében például kedvezményes áfakulcsot alkalmazhatnak majd a tagállamok a napelemekre, a hagyományos és elektromos kerékpárokra, a gyermek ruházati termékekre, illetve a hulladék újrahasznosítási szolgáltatásokra is –írja a Portfólió.hu

A szlovén soros elnökség által kiadott közlemény szerint a Tanács megállapodott abban is, hogy 2030. január 1-ig megszüntetik a fosszilis tüzelőanyagokra és a hasonló üvegházhatást okozó termékekre vonatkozó kedvezményes hozzáadottérték-kulcsokat vagy adómentességeket.

Emellett 2032. január 1-jével megszűnnek a műtrágyák és növényvédő szerek csökkentett adómértékei és mentességei, így tehát még 10 évük van a kistermelőknek alkalmazkodni ehhez a változáshoz.

A Tanács az uniós áfa-irányelv mostani módosításával számos szabályt egységesített, illetve pontosított (lásd a részleteket itt). Az továbbra is főszabály, hogy a normál áfakulcshoz képest az adott ország csak két további kedvezményes áfakulcsot alkalmazhat, amelyek közül a legalacsonyabb is csak öt százalékos lehet. Az viszont újdonság, hogy a kedvezményes áfakulcsokat csak a rendelet 3. mellékletében felsorolt legfeljebb 24 fajta termék- és szolgáltatás körére lehet alkalmazni.

Az öt százalékos áfakulcs alatti kulcs is alkalmazható, illetve áfamentesség is, de ez legfeljebb hét olyan alapszükségleti, személyszállítási, vagy kulturális termék/szolgáltatási körre alkalmazható, amelyeket a most frissített 3. melléklet felsorol.

Sőt, a rendelet egyik új pontja konkrétan azt is kimondja, a napelemek beszerzése és telepítése is beletartozhat ebbe a hét termékkörbe, amelynél öt százalék alatti áfakulcsot, vagy áfamentességet is megenged az EU, összhangban a klímavédelmi céljaival. A portfolio szerint a most létrejött tanácsi alkuhoz az Európai Parlament még véleményt fűz és ha az is meglesz, akkor a tagállamok formálisan is elfogadják az áfa irányelv módosítását és utána válik hivatalossá.

Borítókép: Pixabay/schropferoval