Eddig példa nélküli együttműködésben, újszerű funkcióval nyílt meg kedden a Zöld Budapest Tanácsadó Iroda a Városháza épületében. A főpolgármester által felavatott központ a HungAIRy projektnek és a RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központnak ad helyet, ahol az érdeklődők a levegőtisztaság védelmével és a lakások energiahatékonysági korszerűsítésével kapcsolatban részesülhetnek szakmai tanácsadásra is kiterjedő, komplex szolgáltatásban az Energiaklub lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint.

„A Zöld Budapest Tanácsadó Irodával egy teljesen újszerű lakossági tanácsadási központot indítunk útjára, amely jelentősen segítheti a fővárosi lakások energiahatékonysági korszerűsítését, valamint legsúlyosabb környezeti problémánk, a levegőminőség javítását. Alapvető fontosságúnak tartjuk a szemléletformálást és tanácsadást, hiszen Budapest és Magyarország fenntarthatósági átállása csak a lakossággal és a civil szférával együttműködve valósulhat meg” – mondta a nyitóeseményen Karácsony Gergely főpolgármester.

A RenoPont kezdeményezést az Energiaklub, a Magyar Energiahatékonysági Intézet, az IMRO-DDKK Környezetvédelmi Nonprofit Kft., az AACM Central Europe Kft. és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete indította útjára azzal a céllal, hogy teljes körű tanácsadással kiszámíthatóvá és egyszerűvé tegyék az energetikai felújításokat. Az „egyablakos” megoldás meghonosításával arra törekszenek, hogy a tulajdonosok minden műszaki, jogi és pénzügyi tudnivalót egyetlen helyen kapjanak meg, a tervezéstől a kivitelezésen át a használatig. A projekt az Európai Unió Horizon 2020 finanszírozásával valósul meg.

„Magyarország végső energiafelhasználásának körülbelül egyharmadát a lakossági energiafogyasztás teszi ki, amit akár a felére is lehetne csökkenteni átfogó épületenergetikai felújításokkal.

Ezzel óriásit lépnénk előre a klímavédelem terén, miközben az otthonok komfortosabbá, szebbé, télen melegebbé, nyáron hűvösebbé, egészségesebbé válnának és a piaci értékük is nőne” – világított rá a korszerűsítések fontosságára Méhes Martina, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ ügyvezető és szakmai igazgatója.

Az eseményen elhangzott, hogy a most megnyitott helyszín nem az utolsó ilyen lakossági tanácsadási lehetőség: hamarosan RenoPont egyablakos tanácsadó iroda nyílik a főváros VIII. kerületében is.

Az új irodában a 2019-ben indult, a légszennyezés csökkentését és a lakosság szemléletformálását célul kitűző Life IP HungAIRy projekt ökomenedzserei is várják az érdeklődőket. Szakembereik többek közt a komposztálás, a helyes fatüzelés és a környezetbarát közlekedési módszerek témájában adnak zöld tanácsokat, de a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós pályázatokkal kapcsolatos információnyújtás is a feladataik közé tartozik. A LIFE IP HungAIRy projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Kiemelt kép: Pixabay