Bakteriális cellulóz és micélium alapú matériák növesztésével ismerkedhetnek meg a Szimbio Lab workshop résztvevői. Az alapanyagok amellett, hogy alternatív megoldásokat jelentenek a műanyagok helyett, gyorsan, és viszonylag egyszerűen előállíthatóak.

A műhelyfoglalkozásokat Kis- Baraksó Alexandra terméktervező és Márföldi Dóra textiltervezők tartják különböző helyszíneken kéthetente.

„A baktériumok és gombák növesztése természetes folyamat, nincs semmilyen kemikáliára szükség az előállításhoz. Az eljárás egyelőre kísérleti stádiumban van, egyezményes módszertana még nem alakult ki, lényege, hogy olyan megfelelő viselési és különböző használati tulajdonságú alapanyagot állítsunk elő, amivel más szennyező anyagokat helyettesíteni tudunk” – mondta Kis- Baraksó Alexandra a Very Important Planetnek.

A műhelyfoglalkozásoknak nem egy végleges termék létrehozása a célja, hanem a közös gondolkodás kialakítása. A részt vevők megközelítőleg fele laikus, de egyre több a szakmai partner a regisztrálók között.

Az alkalmazási területeket természetesen kipróbáljuk, én is készítettem már az alapanyagból pénztárcát, kisebb táskákta, de hosszú távú használatból eredő tapasztalatok még nincsenek. Elsősorban csomagolás- és textiltechnológiában lehetne hasznosítani az eredményeket” – tette hozzá a szakember.

A Szimbio Lab workshop résztvevői az eljárásokat gyakorlatban is alkalmazzák, a műhelyfoglalkozáson saját növesztési eljárást indítanak mindkét technológiával.

Galéria:

Borítókép, galéria: Rácmolnár Milán