Talajaink állapota a nagyipari termesztés és a klímaváltozás hatására egyre romlik, de a Talaj Világnapja, december 5. alkalmából az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet honlapunkhoz eljuttatott tanulmánya a megoldási lehetőségeket is feltárja. Egészséges talaj nélkül nincsen egészséges termés sem, többek között erre is felhívják a figyelmet. Az intenzív, kémiai input anyagokra alapozott művelés alatt álló területeken a talajban élő hasznos szervezetek csökkenésével megnő a veszélye a talajból eredő károsítók felszaporodásának. A leromlott talajokon a víz és szél okozta erózió már a csekély lejtésű területek termőrétegét is veszélyezteti. Az egészséges, jó szerkezetű talajok jobban ellenállnak a víz és a szél romboló hatásának, valamint az ép talaj táplálékhálózata nem engedi egyik talajlakó élőlényt sem túlszaporodni. Az úgynevezett talajegészség már csak ezért is rendkívül fontos a mezőgazdaság, és közvetve mindannyiunk jövője szempontjából.

A december 5-ei Talaj világnapja alkalmából a kutatásokat vezető Berényi Üveges Judit, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) munkatársa összefoglalta, hogy mit tehetünk gazdálkodóként, hobbitermesztőként, vagy éppen vásárlóként talajaink egészségének visszaállítása és megőrzése érdekében. Ha gazdálkodó vagy:

Ismerd meg a talajod, válaszd ki a legmegfelelőbb termesztés-technológiákat!

Minden talaj más, és az adottságaihoz igazodó művelést, tápanyaggazdálkodást és termesztett növényeket igényel. Jó befektetés a talajunkkal kapcsolatos információk gyűjtése és alkalmazása. Ha legalább egy talaj tápanyagvizsgálat rendelkezésünkre áll, már az is sokat elmond a talajunkról, használjuk, értelmezéséhez kérjünk bátran szakértői segítséget! Legutóbbi szakmai videónkban például a lejtőhordaléktalajok és a barna erdőtalajok tulajdonságait mutatjuk be.

Tanácsot adunk az ilyen talajokon gazdálkodóknak, mire érdemes odafigyelniük.

Hogyan alakul ki a lejtőhordalék talaj? Hogyan ismerhetjük fel, mire használjuk, milyen módszerekkel műveljük? Miként segíti az élővilág a talaj kedvező szerkezetét? Egy kisebb talajtani utazásra invitáljuk a tanulni vágyókat.

Vess takarónövényt, vagy hagyj szármaradványt a felszínen!

Ne hagyd fedetlenül a termőföldet! A talajtakarás védelmet nyújt a termőréteg számára a naptól, az eső ütőerejétől, a széltől, a fokozott párolgástól. Nem engedi felforrósodni a talajt nyáron, ezzel óvja a talajban lakó élőlényeket. Megfelelő gépekkel akár a területen hagyott mulcsba is vethetünk. Íme a népszerű videó, ami a kukorica mulcsba vetésének technológiáját mutatja be.

Használj komposztot!

A komposzt rendszeres alkalmazása növeli a talaj szervesanyag-tartalmát, valamint a talajban élő mikrobák sokféleségét és mennyiségét. A komposzt emellett csökkentheti a talaj eredetű kártételek előfordulását, és általában véve egészségesebbé teszi a talajt. Ide kattintva, böngészhetsz az összes komposztálás témájú videó közül.

Csökkentsd a talajművelést és rendszeresen változtasd a művelés mélységét!

Ügyelj, hogy talajműveléskor ne legyen a talajod se túl nedves, se túl száraz. A gyakori, ugyanabban a mélységben végzett talajművelés tömörödött réteg kialakulását eredményezi, hosszútávon a talaj leromlását segíti elő. Ezzel szemben a helyesen végzett, csökkentett talajművelés megőrzi a talaj szerkezetét és javítja a vízgazdálkodását.

Mit tehetsz kiskerttulajdonsoként vagy vásárlóként?

Örökérvényű igazság, hogy a pénzünk szavaz. Amikor élelmiszert vásárolunk, azzal nemcsak egy adott céget/termelőt, de az adott termesztési technológiát is támogatjuk. Ha piacra járunk, érdemes beszélgetni a gazdálkodókkal, megismerni a termelési módszereiket. Bolti bevásárlásnál pedig segítenek a választásban a különféle termékjelölések. Az ökológiai gazdálkodás logójáról itt olvashatsz bővebben.

Válassz olyan termékeket, amelyek fenntartható gazdálkodásból származnak! Ha tanúsított ökológiai gazdálkodásból származó terméket választasz, biztos lehetsz abban, hogy olyan szempontok is érvényesülnek, amelyek hozzájárulnak a talaj védelméhez.

Ha van kerted, vásárolj kevesebbet és termessz saját részre zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket! Elég akár egy kisebb ágyás, amiben fűszernövényeket, paradicsomot, levélzöldségeket nevelhetsz. A kertészkedés során alkalmazz különféle talajvédelmi módszereket: áss kevesebbet, takard a talajt, mulcsozz! Növénytársításokkal is tovább védheted a talajod egészségét. A megfelelő növénytársítások kialakításában segítségedre lesz a Biogazda Füzetek – Növénytársítások című kötete.

Komposztálj! Háztartási hulladékunk harmadát szerves hulladék teszi ki, aminek komposztálásával természetes úton tehetjük termékenyebbé talajunkat. Ha van kerted, akkor alakítsd ki saját komposztálódat, ha pedig társasházban élsz, akkor gyűjtsd a szerves hulladékot és vidd el a legközelebbi közösségi komposztálóba! A témáról bővebben itt olvashatsz.

Gondozd vegyszermentesen a kertedet! Azzal, hogy csökkented vagy elhagyod a szintetikus növényvédőszerek használatát, nemcsak a saját egészségednek, de a talaj egészségének is jót teszel. Legyen szó dísznövényekről, veteményesről, vagy gyümölcsfákról, ha szeretnéd a kertedet természetes módszerekkel gondozni, megvédeni a kórokozóktól és kártevőktől, akkor ennek a lejátszási listának a videói neked szólnak.

Az ökológiai gazdálkodás alapvetése a talajok védelme

Az ÖMKi-ben is több, a talajegészség megőrzését célzó kutatás zajlik, ahol működő gazdaságokban vizsgáljuk az olyan jó gyakorlatokat, mint például a csökkentett talajművelés, zöldtrágya- és takarónövények alkalmazása, vagy a mulcsba vetés. Nemzetközi projektekbe is bekapcsolódunk, mint például a Best4Soil, aminek keretében olyan talajegészséggel kapcsolatos jó gyakorlatokat teszünk közzé, mint a komposztálás, a helyes vetésforgó tervezés, vagy éppen a megfelelő zöldtrágyanövények alkalmazása.

Szintén a projekt keretében létrehozott adatbázisok pedig a növénykárosító fonálférgek, és talajeredetű kórokozók felszaporodásának megakadályozásában lehetnek a segítségünkre.

Legyünk gazdálkodók, a kertészkedés szerelmesei, vagy szimplán élelmiszervásárlók, ha a jövőben is szeretnénk egészséges, természetes, fenntartható forrásból származó, tápanyagban gazdag élelmiszereket fogyasztani, akkor mindannyiuknak hozzá kell járulni talajaink védelméhez. A fenntarthatóan művelt talaj az egészséges élelmiszer, és a környezet védelmének szó szerinti alapja!

Kiemelt kép: ÖMKI