Betiltja a kávézók és éttermek teraszainak fűtését a franciaországi Lyon önkormányzata. Az intézkedést azután hozták meg, hogy a francia nemzetgyűlés megszavazta a klímavédelmi törvényt, melynek része a teraszok fűtésének leállítása is – írja a Euronews.com.

Hozzáteszik, jogszabály hatályba léptetését jövő áprilisig eltolták a koronavírus-járvány miatt.

Lyon polgármestere és stábja úgy gondolta, elébe mennek a jogszabály alkalmazásának és már idén télen sem lesz fűtött terasz a városban. Grégory Doucet szerint szóba sem jött, hogy jövő tavaszig várjanak, hiszen prioritásként kezelik a klímaválság miatti intézkedések betartását és az energetikai józanságot, hogy mindezek segítségével csökkenteni tudják az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Mint írják, a kinti teraszok fűtése 500 000 tonna szén-dioxidot bocsát a levegőbe évente” – magyarázta a politikus, stílusosan egy fűtetlen kávézó teraszán ülve. Aki a szabályt megszegi, és mégis begyújtja a teraszokat melegítő hőgombákat vagy más hősugárzókat, arra 35 eurós bírságot szabnak ki és felfüggesztik teraszkitelepítési jogát.

A vendéglátósok közül eközben többen tiltakoznak a döntés ellen, szerintük az intézkedés túl korai és épp a koronavírus-járvány újabb hullámában történik, amikor a vendégek különösen keresik a teraszokat.

„Pártoljuk, és nyitottak vagyunk egy ilyen döntésre, mely idővel úgyis elkerülhetetlen volna” – emelte ki Yann Lalle, a lyoni éttermek legjobbjainak képviseletében. Miután a téli periódusban kevesebb bevételt fogunk termelni, és ha nem fűtjük a teraszokat, kevesebb lesz a forgalom is, szeretnénk, ha engedélyeznék a teraszaink megnagyobbítását, ami tavasszal kompenzálja majd a kiesett bevételeket. Az önkormányzattól pedig azt várjuk, hogy ebben álljon mellénk” – írták.

A vendéglátóhelyek egy része egyébként már átállt a fűtés nélküli teraszokra, és hősugárzók helyett takarókat kínálnak vendégeiknek.

Terasz Lyonban. Fotó: Jorge Franganillo/Flickr