Folyamatos zajterhelés, ismeretlen eredetű szálló por, szürkés-fekete füst. A gödi Samsung SDI gyár környékén lakók többnyire ezekkel a problémákkal fordulnak jobb híján a település vezetőihez, akiknek a kezében jóformán semmilyen jogi eszköz nincs a tavaly 480 milliárdos bevételt produkáló céggel szemben.

A 150 hektáros területet 2020 áprilisában minősítették Különleges Gazdasági Övezetté, miközben gyár folyamatosan bővül, csak a víziközmű-infrastruktúra fejlesztésre 32 milliárdot nyert a Mészáros és Mészáros Kft.

A beruházásról és a döntésekről a sajtóból értesülő helyi lakosok és a civil szervezetek a növekvő vízigényből arra következtetnek, hogy jelentős bővítés várható, ami tovább rontja az életminőséget. Mivel a cég sem az önkormányzattal, sem a civilekkel nem tart fenn érdemi kapcsolatot, arra sem kaptak garanciát, hogy a jelenlegi ivóvíz minősége megmarad.

További kérdés az ipari szennyvíz kezelése, amit 13 kilométeres csővezetéken védett területek érintésével juttatnak a Dunába.

A Very Important Planet a helyszínen kérdezte a település vezetőit és a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület képviselőjét a gyár üzemeltetésével kapcsolatos kérdésekről.

A kivitelezőtől hiába kértünk nyilatkozatot.

Videó és borítókép: Cseh Tamás