Karácsony Gergely aláírta a fővárosi közösségi közlekedés állami támogatásáról szóló megállapodást azt követően, hogy hétfő reggel találkozott Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel a minisztérium épületében.

A főpolgármester a megbeszélést követő sajtótájékoztatóján kifejezte reményét, hogy a 12 milliárd forint, ami a budapesti közösségi közlekedés költségeinek 7 százalékát jelenti, még ebben az évben megérkezik a főváros számlájára. Hozzátette: nem érti, hogy ehhez miért volt szükség  „látványpékségre”, üzengetésre és a főváros részéről politikai nyomásgyakorlásra, hiszen a támogatás normatív kifizetése eddig évről évre automatizmus mentén történt és az összeg szerepel az állami költségvetésben.

A főpolgármester nem érti, miért kellett nyomást gyakorolni a minisztériumra, hogy ezt a pénzt kifizessék, de végül sikerült aláírni a szerződést. A dokumentum szerint az állam még idén átutalja a 12 milliárd forintos normatívát a fővárosnak.

Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy a kormány eddig minden közlekedési fejlesztésüknek igyekezett keresztbe tenni, blokkolja a kedvezményes hitelfelvételi lehetőségeket, hogy elektromos trolik és új villamosok közlekedjenek a fővárosban, hiába van rengeteg lehetőség az Európai Unió helyreállításai alapjából közlekedési fejlesztésre költeni, Budapest nem kap ebből semmit.

Borítókép: Karácsony Gergely