Kirill Dmitrijev, az orosz állami befektetési alap vezetője november 24-én közölte, hogy Oroszország jövőre megkezdené az orron át beadható Szputnyik koronavírus elleni vakcina exportálását – írja a Liner.hu a Reutersre hivatkozva.

Az orosz közvetlen befektetési alap, az RDIF – mely az Oroszországban fejlesztett és gyártott koronavírus elleni vakcinájának külföldön történő forgalmazásáért felelős – azt követően jelentette be az orron át beadható oltóanyag exportálására vonatkozó terveit, hogy Vlagyimir Putyin elnök a múlt héten felvette az emlékeztető oltást.

A TASZSZ orosz állami hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy először arra kérték, lélegezzen be, majd fecskendőn keresztül beadták neki az oltóanyagot. Putyin azt is elárulta, hogy a vakcina felvétele után nem tapasztalt mellékhatásokat, és az emlékeztető dózist a szakemberek javaslatára adatta be magának, miután pontosan hat hónappal az első adag után csökkenni kezdett az antitest-szintje. 

A The Lancetben februárban megjelent tanulmány szerint a rekombináns adenovírus alapú, két dózisból álló Szputnyik V 91,6 százalékos hatékonyságot mutatott a koronavírus okozta megbetegedés ellen a 18 évnél idősebb felnőttek esetében. Az oltóanyaggal beoltott 16.427 személyből 45-en tapasztaltak súlyos mellékhatásokat és hárman elhunytak, a tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy a halálesetek egyike sem függ össze a vakcinával.

A Szputnik V első komponensét tartalmazó Szputnik Light egy önálló, egyszeri oltóanyag, amely a honlapja szerint több mint 80 százalékos hatékonysággal bír a fertőzés ellen.

A becsült adatok szerint Oroszország teljes lakosságának eddig csupán közel 36 százaléka került teljes mértékben immunizálásra az oltóanyagokkal, ez pedig rendkívül alacsony átoltottsági aránynak tekinthető. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre nem hagyta jóvá a Szputnyik V-t, miután szeptemberben gyártási aggályok vetődtek fel az oltóanyaggal kapcsolatban, melyek miatt leállították az engedélyezési folyamatokat.

Borítókép: Pixabay/athree23