A svéd hatóságok az energiafogyasztás erőteljes növekedésével szembesülve arra kérik az Európai Uniót, hogy tiltsa be az energiaigényes kriptobányászatot. Főleg a bitcoint került célkeresztbe – írja a Napi.hu.

Erik Thedéen, a svéd pénzügyi felügyelet igazgatója és Björn Risinger, a svéd környezetvédelmi hivatal igazgatója szerint a kriptopénzek bányászatának növekvő energiafelhasználása veszélyezteti Svédország képességét, hogy teljesítse a párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit. Ezért a skandináv ország vezető pénzügyi és környezetvédelmi szabályozóinak igazgatói nyílt levélben kérték, hogy az egész EU-ban tiltsák be a „proof of work” kriptopénz-bányászatot.

Az uniós szintű korlátozás sok dolgon múlhat, de a két szakember kéri, hogy Svédország állítsa le az új kriptobányászati központok létrehozását, és tiltsák meg a kriptoeszközökkel kereskedő és azokba befektető vállalatoknak, hogy üzleti tevékenységüket környezeti szempontból fenntarthatónak nevezzék. Vélhetően a stockholmi kormány hamarabb kötélnek állhat.

Idén április és augusztus között a bitcoinbányászat energiafogyasztása a skandináv országban több száz százalékkal nőtt, és mostanra 200 ezer háztartás áramfogyasztásának megfelelő mennyiségű áramot fogyaszt el – mondta Thedéen és Risinger az Euronews angol nyelvű kiadása szerint.

A svéd szabályozó hatóságok beavatkozásának fő mozgatórugója a proof of work rendszer, amelyet számos kriptovaluta, köztük a bitcoin és az ether, a világ két legnagyobb tokenje, bányászatához használnak. Az ilyen rendszerben a számítógépeknek matematikai műveleteket kell megoldaniuk ahhoz, hogy érvényesíteni tudják az adott hálózaton zajló tranzakciókat.

A folyamatot úgy tervezték, hogy a láncban lévő, validált tranzakciókat tartalmazó blokkok számának növekedésével egyre nehezebbé válik, ami azt jelenti, hogy több számítási teljesítményre, és így energiára van szükség. Ez folyamatos fejlesztést követel a bányászoktól, az energiafelhasználásuk így folyamatosan nő. A Bitcoin-bányászat 200 ezer háztartás áramfogyasztásának megfelelő mennyiségű áramot fogyaszt.

Borítókép: Pixabay/WorldSpectrum