Egy ausztrál vállalat egy nemzetközi összefogásban rakétaüzemanyagot hozna létre a veszélyes űrszemetekből – írja a 24.hu a Guardianra hivatkozva. A Föld körül rengeteg használaton kívüli űreszköz, illetve azok törmelékei keringenek, amelyek potenciális fenyegetést jelentenek a még működő szerkezetekre, többek között a Nemzetközi Űrállomásra.

A Neumann Space egy olyan űrben működő elektromos meghajtórendszert dolgozott ki, amely alacsony Föld körüli pályán alkalmazva növelni tudja az űreszközök küldetésének hosszát, de segítségével akár mozgatni is lehet a műholdakat. Az eszközzel a légkörbe is vissza tudják lökni az űrszemeteket, amelyek így biztonságban megsemmisülhetnek.

A Neumann most három másik vállalattal azon dolgozik, hogy az űrszemétből előállítsák a rendszer számára szükséges energiát.

A japán Astroscale már bizonyította, hogy miként tud műholdak segítségével űrszemetet befogni. Az amerikai Nanorocks célja az, hogy robotok segítségével Föld körüli pályán tárolja, illetve darabolja fel a törmelékeket, a szintén amerikai Cislunar pedig egy űrbeli öntödében állítana elő fémrudakat a szemetekből. A Neumann ezen rudak ionizálásával hozhatja létre a rendszer meghajtásához szükséges áramot.

Az űrszemét egyre súlyosabb problémát okoz az űripari érdekelteknek. A szakértők szerint ahogy nő a törmelékek száma, úgy lesz egyre nehezebb az űreszközök üzemeltetése, éppen ezért muszáj megoldásokat találni a helyzetre.

Borítókép: Pixabay/WikiImages