A negyedik járványhullám felívelő szakaszában ezen a héten előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül felvehető az első, a második vagy akár a harmadik oltás az ország több mint száz pontján – írja az Infostart.hu.

Az átoltottság növelése és a járvány megfékezése érdekében november elején oltási akcióhetet hirdetett a kormány november 22-vel kezdődően. Ezeken a napokon a korábbiaktól eltérően a koronavírus elleni védőoltáshoz nem szükséges előzetes regisztráció vagy időpontfoglalás, az ország 101 – megyei és városi – kórházi oltópontján érkezési sorrendben lehet választani az ott rendelkezésre álló vakcinafajták közül – első, második vagy harmadik oltás felvételére.

Az oltási akcióhéten a még oltatlan 12-17 éves gyermekek oltására is lehetőség van, ez esetben javasolt a szülői kíséret is az oltásra.

A kórházak – különösen Budapesten – megemelt kapacitással várják az oltakozni kívánókat hétfőtől vasárnapig reggel 7 és este 7 óra között, az érkezők regisztrációját helyben végzik el.

A kórházi oltópontokon a „startidőpontban” ötféle vakcina áll rendelkezésre:

  • Pfizer (mRNS)
  • Moderna (mRNS)
  • AstraZeneca (vektorvakcina)
  • Janssen (vektorvakcina)
  • Sinopharm (inaktivált vírust tartalmazó vakcina).

Az oltási akcióhét azzal is összefüggésben áll, hogy a munkáltatók számára a kormány lehetővé tette, hogy a munkavégzés feltételeként elvárja a védőoltás felvételét, ez pedig hirtelen akár nagy mennyiségű oltakozót is jelenthet a rendszernek. Egyes nagyobb cégeknél – ahol ez megszervezhető – maguk az üzemorvosok is be tudják adni a védőoltást, erről a munkáltató szolgál információval.

Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd