A Zöld Front Ifjúsági Mozgalom aktivistái plakátokat helyeztek el az EMAG és az Edigital Nyugati téri csomagautomatájánál, hogy tiltakozzanak a vállalat által meghirdetett „Black Friday” ellen, mert annak a környezeti és társadalmi terhelése hatalmas.

„Szeretnénk meghonosítani Magyarországon azt a hagyományt, hogy a Black Friday egy nap” – mondta az EMAG és Edigital ügyvezetője a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom közleménye szerint. Ezzel gyakorlatilag olyan kultúrát akar meghonosítani Magyarországon a frissen egyesült e-kereskedelmi vállalat, amely csak 2006 óta legalább 14 ember halálát és több mint 100 ember komolyabb sérülését okozta az USA-ban.
A Black Friday már évek óta kritika tárgyát képezi az Egyesült Államokban is, idén ezt tetézi, hogy a koronavírus-járvány és az azzal együtt járó gazdasági válság miatt tömegek vesztették el állásukat, és tömegeknek csökkent a jövedelmük, illetve az elmúlt hónapok inflációs nyomása következtében az alapvető élelmiszerek ára is nőtt. Jelenleg 5% körülire teszik az általános árnövekedést, de félő, hogy egyes élelmiszertípusok esetében akár kétszámjegyű inflációs növekedés is bekövetkezhet.

Így egyre több ember számára lesznek megfizethetetlenek az alapvető élelmiszerek, miközben a cégek a túlfogyasztásra biztatnak.

Pont egy hete ért véget a Klímakonferencia, amely azt üzeni számunkra, hogy a kibocsátásunkat és a fogyasztásainkat vissza kell vágnunk, különben kezelhetetlenné válnak a klímaváltozás hatásai, és az emberiség a kihalás szélére fog sodródni. Jól mutatja ezeknek a vállalatoknak a kétszínűségét, hogy bár kommunikációjukban folyamatosan a környezeti tudatosságot hangoztatják, valódi működésükben egyáltalán nem érdekli őket a klímaváltozás és annak hatásai, csupán a saját gazdagodásuk. Az EMAG-on és az Edigitalon is elérhető termékek döntő többsége ugyanis távoli országokban, az ottani munkások kizsákmányolásával készül, rendszerint természeti károkat is okozva, majd több ezer kilométerre lévő európai országokba szállítják termékeiket, így az összkörnyezeti és -társadalmi terhelés hatalmas.

✊TÚLFOGYASZTÁS HELYETT FENNTARTHATÓ ÉS SZOLIDÁRIS GAZDASÁGOT – TILTAKOZÁS A “BLACK FRIDAY” NEVŰ FOGYASZTÁS-ÜNNEP…

Közzétette: Zöld Front Ifjúsági Mozgalom – 2021. november 19., péntek

Szeretnénk felhívni a lakosság és a vásárlók figyelmét arra, hogy ne vásároljanak számukra felesleges használati tárgyakat, hanem inkább segítsék a környezetükben élő kiszolgáltatott embereket, vagy ha a szeretteiknek szeretnének ajándékot venni, akkor inkább valamilyen személyesebb tárgyat adjanak, vagy támogassák a közelükben lévő helyi vállalatokat és a rövid ellátási láncokat.Továbbá követeljük a kormánytól, hogy támogassa a helyi és rövid ellátási láncokkal rendelkező termelést, csökkentse az alapvető élelmiszerek árát, ugyanakkor ösztönözze az embereket a túlfogyasztás mérséklésére.

Kiemelt kép: Facebook.com/zoldfront