Olaszországba kell szállítani betegeket bajorországi kórházakból, mert a koronavírus-járvány negyedik hulláma egyre inkább túlterheli az ellátórendszert, ezt mondta a német orvosok egyik fő érdekképviseletének vezetője pénteken.

Michael Weber, a kórházi vezető orvosok szövetségének (Verband der Leitenden Krankenhausärzte) elnöke egy online sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a negyedik hullámot leginkább megszenvedő német tartományok közé tartozó Bajorországban mindenütt gyors ütemben süllyed a szabad kapacitások aránya, miközben a járványhelyzet egyre romlik. Így az új típusú koronavírus okozta betegség miatt intenzív ellátásra szorulók száma – a pénteki adatok szerint 871 fő – nagyjából 21-23 nap alatt megduplázódik.

Ugyancsak súlyos helyzetről számolt be a bajorországi kórházak szövetségének (Bayerische Krankenhausgesellschaft – BKG) vezetője, Roland Engehausen, aki egy pénteki lapinterjúban azt mondta, hogy „alig maradt kapacitásunk”, és a járvány tavaly tavaszi kezdete óta „még soha nem volt annyira drámai a helyzet, mint most”.

Az emberek fertőzésveszéllyel járó közvetlen kapcsolatai, találkozásai számának gyors és jelentős csökkentése nélkül hetente 30 százalékkal emelkedik a Covid-19 miatt intenzívre kerülők száma, így rövidesen nem lesz hely az új betegeknek.

Vannak is már kórházak, amelyekből más tartományokba kell átszállítani betegeket. Azonban a szomszédos Baden-Württembergbe vezető út már „bezáródott”, mert az ottani kórházakban is mindinkább eluralkodnak a „bajor állapotok”. Az ugyancsak szomszédos Szászország és Türingia tartományba vagy Ausztriába pedig nem is érdemes elindulni, mert „ott sem jobb a helyzet, mint nálunk” – mondta a BKG vezetője az Augsburger Allgemeine című lapnak.

A járvány negyedik hulláma valamennyi német tartományban megterheli az ellátórendszert, de igen eltérő mértékben. A legnehezebb helyzetbe Bajorország, Szászország és Türingia került. Éppen ezekben a tartományokban a legalacsonyabb az átoltottság.

Egész Németország egy „egybefüggő járványkitörés”, a SARS-CoV-2 sebes terjedése miatt „nemzeti vészhelyzet” alakult ki, ezért „be kell húzni a vészféket” – fogalmazott pénteki berlini tájékoztatóján Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője.

Mint mondta, Németország olyan helyzetbe jutott, mint egy nehezen irányítható, hatalmas teherszállító hajó, amely egy kikötői móló felé halad.

Ha mindenki teljes erővel törekszik az irányváltásra, a hajó talán csak súrolja a falat, de akár frontálisan is ütközhet. Hozzátette: a szövetségi parlamentben (Bundestag) csütörtökön elfogadott új védekezési keretrendszer eszközei, az úgynevezett 2G-szabály – amely az oltatlanok kitiltását jelenti a közösségi élet zárt tereiből – és az oltási kampány felgyorsítása már nem elég a kellően gyors irányváltáshoz. Ezért lehetőség szerint mindenki maradjon otthon, maradjon távol a nagyobb rendezvényektől, és főleg a rosszul szellőző, szűk közösségi terektől, a bároktól és egyéb szórakozóhelyektől – mondta az RKI elnöke.

Az intézet pénteki adatai szerint egy nap alatt országszerte 52 970 új fertőződést regisztráltak, ezzel 5 248 291-re emelkedett a járvány kezdete óta regisztrált fertőződések száma. A Covid-19-cel összefüggésben 201 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 98 739-re emelkedett.

Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) pénteki adatai szerint 3431 embert ápolnak a Covid-19 miatt az intenzív osztályokon Németországban. Ez 603-mal – bő 20 százalékkal – több az egy héttel korábbi 2828-nál. Országszerte 22 113 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 2493 szabad. (MTI)

Kiemelt kép: Pixabay