A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság összehangolt akciója keretében 2021. november 14-én az esti órákban négy személyt sikerült tetten érni a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet fokozott védelem alatt álló Pélyi Madárrezervátumában, amint a Patkós-holtágon tiltott horgászati módszerrel fogtak halakat – írja honlapján a nemzeti park.

Az intézkedés alá vont személyek nagyméretű ólmokkal és hármas horgokkal szerelt horgászkészséggel a holtág mély részébe húzódott halakat igyekeztek kifogni az úgynevezett gereblyézés módszerével, melynek során a halakat külsőleg, főleg a testoldalon akasztották meg, súlyos sérüléseket okozva ezzel a számukra.

Az elkövetők 23 halat próbáltak meg eltulajdonítani a területről, közöttük nagyméretű csukákat, pontyokat, dévérkeszeget és kisebb termetű süllőket.

A négy személy tevékenységével nagy károkat okozott az őshonos halállományban, hiszen számos további halat sebesíthettek meg, mivel a hideg vízben azok már a vermeléshez készülve összeállnak, az alkalmazott hármas horgok pedig egyszerre több halat is felsérthetnek, mielőtt valamelyikbe beleakadnak

A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay/Alexas_Fotos