Az ENSZ Klímaváltozási Egyezményének 26. konferenciájáról Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója számolt be videón. Mint mondta: az eredmény a várakozásokhoz képest meglehetősen kiábrándító. A nemzetek vállalásai alapján a korábban becsült három fokos globális felmelegedés helyett 2,4 fokos emelkedést várhatunk a következő évtizedekben. Hozzátette:

Ez még mindig katasztrofális eredménnyekkel járna és nagyon messze van attól, amiről a nemzetek 2015-ben Párizsban megegyeztek. Ott azt mondták ki, hogy két fok alatt, lehetőség szerint másfél fok körül kell tartani a globális átlagemelkedés mértékét az évszázad végéig.

Ami Glasgow-ban történt, az Jávor Benedek szerint nem elegendő ahhoz, hogy az emberiség túlélését biztosítsuk.

Klímacsúcs után Glasgowból

Véget ért a glasgow-i klímacsúcs. A találkozót rendkívül nagy várakozások előzték meg, az eredmény azonban csak felemás lett. Hogy miért?Nézzétek meg Jávor Benedeknek, a Párbeszéd uniós tanácsadójának videóját Glasgow-ból. 👇

Közzétette: Párbeszéd Magyarországért – 2021. november 14., vasárnap

Átfogó megállapodás született a metánkibocsátás mértékéről. A legnagyobb erdőirtók, néhány kivételtől eltekintve, meg tudtak állapodni az erdőirtás visszaszorításáról a biológusból lett politikus beszámolója szeront. Ezeken kívül a legfontosabb megállapodás a szénkivezetésről szólt, a megállapodó országok 2030-ig kivezetik energiamixükből a szént. Úgy látja:

Összeségében azt mondhatjuk, hogy inkább csak újabb ígéretek láttak napvilágot. A gyakorlati megvalósítás terén jóval soványabb a kínálat.

Magyarországnak, nekünk magyaroknak kettős felelősségünk is van elmondása szerint. Mi tízmillióan is jelentős kibocsátónak számítunk. Az egy főre eső kibocsátásunk másfélszerese a világátlagénak. Ráadásul Magyarország EU-tagként közvetlenül is befolyásolja az Európai Unió álláspontját. E tekintetben a magyar kormány teljesítménye kiábrándító, akadályozza, vétózza az uniós klímapolitikát. A következő években Magyarország legfontosabb feladata, hogy olyan klímapolitikát fogadjon el, amely képes a kibocsátást a megfelelő mértékben csökkenteni.

Úgy tűnik, Magyarország csak akkor lehet aktív és konstruktív részese a nemzetközi klíampolitikának, ha olyan kormány kerül hatalomra, amely érti és érzi a klímakrízis súlyosságát, megteszi a szükséges lépéseket és képes Európában is progresszív szerepet játszani. 2022 tavaszán kormányt kell váltani, nemcsak azért, hogy helyreállítsuk a demokráciát.

Kiemelt kép: Járdány Bence