Nem mindennapi madármentésre volt szükség egy Öregcsertőhöz közeli baromfinevelő telepen – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján.

Mint írják, a zárt csarnokba valószínűleg szellőztetés alkalmával bekeveredett egy gyöngybagoly. A történet főhőse annyira azért nem bánta ezt, hiszen folyamatos terített asztal volt pár hetes csirkékből, amit ki is használt.

Nap, mint nap könnyű zsákmányban volt része, de a fő gondot valójában az a folyamatos stressz és riadalom jelentette, amit a baromfiknak okozott a jelenlétével.

Mivel a békés együttélés nyilvánvalóan nem jöhetett szóba, az állattelep vezetője értesítette a természetvédelmi őrszolgálatot. A természetvédelmi őrnek nem volt egyszerű dolga a hívatlan vendéggel, mert a bagoly 4-5 méteres magasságban repkedett a 90 méter hosszú csarnokban, amely tele volt csirkékkel. Végül egy függönyhálóval sikerült sérülésmentesen befogni a ragadozómadarat, amely az előzményekből adódóan igen jó kondícióban volt.

Gyűrűzése után az állattartó teleptől viszonylag messze, egy megfelelő élőhelyen, a Vörös-mocsár Természetvédelmi Terület tanyás térségében engedte szabadon.

A borítókép illusztráció. Fotó: jeanvdmeulen/Pixabay