Ausztráliában a legnagyobb az egy főre eső, szénerőműből származó üvegházhatású gázkibocsátás, majdnem kétszer annyi, mint Kínában – derült ki az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye Glasgowban zajló 26. ülésén (COP26) bemutatott új elemzésből.

Az Ember (Parázs) elnevezésű brit klíma- és energiaagytröszt elemzése szerint a világ legjómódúbb országai továbbra is a szénerőművekből származó üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsátói a népességet figyelembe véve – írja a The Guardian.

Ausztrália végzett az élen: egy főre jutó éves emissziója ötször nagyobb, mint a világátlag és 40 százalékkal nagyobb, mint bármely más nagy szénenergiahasználó országé.

A 2015-ben aláírt párizsi egyezmény óta eltelt időszakot vizsgálva arra jutottak, hogy Ausztrália fejenként 5,34 tonna szén-dioxidot bocsátott ki évente, ezzel megelőzve Dél-Koreát (3,81 tonna), Dél-Afrikát (3,19 tonna), az Egyesült Államokat (3,08 tonna) és a világ legnagyobb összkibocsátóját, Kínát (2,71 tonna).

Az Ember a Nemzetközi Energiaügynökséget (IEA) idézve hangsúlyozta, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamainak – köztük Ausztráliának – a szénerőműveket 2030-ra le kellene állítaniuk, ha ki akarják venni a részüket a globális felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fokban való korlátozásában.

A Scott Morrison vezette ausztrál kormány ezt visszautasította, és nem csatlakozott azon országok csoportjához, amelyek vállalták, hogy leállítják a széntüzelést. Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkár, a békéért és az emberi jogokért tevékenykedő, Nelson Mandela néhai dél-afrikai elnök által életre hívott és korábbi világvezetőket tömörítő csoport, a The Elders (A Vének) elnökhelyettese elmondta, a megújuló energia potenciálja exponenciálisan növekszik és az OECD-országoknak igazodniuk kell ahhoz a célhoz, hogy az évtized végére leállítsák a szénégetésből származó energiatermelést.

Ausztrália elektromos áramának 60 százaléka szénégetésből származott az elmúlt évben. Ez az arány fokozatosan csökken, az ország szénerőműparkja folyamatosan öregszik, de a jelenlegi ütemterv szerint a 2040-es évek végéig használatban maradnak a szénerőművek.

Az ausztrál kormányt emiatt heves kritikák érték Glasgowban. Ausztrálián kívül csupán Indonézia, Mexikó és Szingapúr döntött úgy, hogy a korábbival megegyező emissziós célokat nyújtja be a Cop26 keretén belül. Morrison kormánya csak 26-28 százalékos emissziócsökkentést vállalt a 2005-ös szinthez képest, holott korábban azt sugallta, hogy 35 százalékos csökkentést is vállalni tud. A tudósok szerint a károsanyag-kibocsátás globális mértékét 45 százalékkal kellene csökkenteni az évtized végére.

Mary Robinson volt ír államfő, a The Elders elnöke szerint a fejlődő országok vezetői „krízismódra” kapcsoltak, ellentétben sok olyan vezetővel, akik a probléma megoldásáért a legtöbbet tehetnék. Ausztráliát egy kalap alá vette Szaúd-Arábiával, Brazíliával, Kínával és Oroszországgal.

„Ausztrália, ez a jómódú ország még mindig fosszilis üzemanyagot égető módban van, nem krízis módban” – mondta. (MTI)

Borítókép: Pixabay/Foto-Rabe