Közzétették a glasgow-i ENSZ COP26 klímakonferencián aláírandó megállapodás első tervezetét, amely arról szól, hogy az országok hogyan fogják csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásukat annak érdekében, hogy elkerüljék a 1,5 Celsius-fok feletti hőmérséklet-emelkedést – írja a Telex.hu a BBC-re hivatkozva.

A hatoldalas dokumentum túl sok újdonságot nem tartalmaz, az alkalmazkodásra, az éghajlatváltozás hatásainak kezeléséhez nyújtott segítségekre, valamint ennek finanszírozásra összpontosít. A tervezet összességében arra próbálja ösztönzni a gazdagabb országokat, hogy több támogatást nyújtsanak a szegényebb országoknak a klímacélok elérése érdekében. A dokumentum szerint ahhoz, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt lehessen tartani ebben az évtizedeben – amire az országok a 2015-ös párizsi klímacsúcson vállaltak kötelezettséget – jelentős és hatékony lépésekre van szükség.

A tervezet emlékezteti az országokat, hogy ahhoz, hogy a Föld felmelegedése ne lépje túl a kritikus 1,5 Celsius-fokos értéket, a globális szén-dioxid-kibocsátást 2030-ig 45 százalékkal kell csökkenni a 2010-es szinthez képest.

A dokumentum arra is sürgeti az országokat, hogy fokozatosan szüntessék meg a szén-, olaj- és gáztámogatásokat, mivel a fosszilis energiahordozók elégetése az ember által okozott éghajlatváltozás fő okozója. A javaslat azonban nem határoz meg ezzel kapcsolatban dátumot, vagy pontosan elérendő célt. A fejlődő országok számára némi megnyugvást jelenthet, hogy a tervezet elismeri a pénzügyi szükségleteiket, és a gazdagabb országokat arra kéri, hogy „évi 100 milliárd dolláron felül” támogassák az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozását. A Greenpeace környezetvédelmi csoport a közzétett tervezetet elégtelennek minősítette.

Borítókép: Pixabay/Maxxja