Elhalasztják az amerikai űrhajósok a tervezett holdra szállást – jelentette be Bill Nelson, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) igazgató egy keddi sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint. Valószínűleg legkorábban 2025-ben léphet Holdra a következő amerikai űrhajós. Az eredeti tervek még Trump kormányzása alatt úgy szóltak, hogy 2024-ben érkezett volna először amerikai űrhajós a Holdra az Artemis-programmal.

Elsődlegesen a lassan készülő új űrruhákat okolták az Artemis-program harmadik küldetésének csúszásáért, a jelentésből azonban az is kiderült, hogy NASA lényegében a többi fronton sem áll jobban. Az induláshoz egy biztonságos új rakétára és egy le- és felszállóegységre is szükség van még, amivel a legénység holdra tud szállni.

Nelson ismertette az új tervet a sajtótájékoztatón. Eszerint az Orion kapszulát az új rakétával 2022 februárjában lövik ki .Az űrszonda első legénységi repülése pedig legkésőbb 2024 májusában indulna. A küldetés során az űrhajósok nagyobb távolságra repülnek, mint az emberek valaha.

Az első Artemis-leszállás most legkorábban 2025-ben várható, a küldetésben legalább egy nő és egy színes bőrű űrhajós is részt vesz.

Összesen négy űrhajóst szállít majd az Orion űrhajó Hold körüli pályára, ahonnan a SpaceX által készített leszálló egységgel két űrhajós érkezik majd az égitestre. Eddig csak az Egyesült Államok juttatott el embereket a Holdra, az Apollo-missziók keretében 12 amerikai űrhajós landolt az égitesten 1969 és 1972 között.

Borítókép: Pixabay/ WikiImages