Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze a Facebookon hívta fel a figyelmet az őszi kerti munkák néhány lényeges pontjára. Mint írta: „Ha össze is gyűjtődik a lombhullatók lombja, akkor is gyakorta végzi az FKF zöldhulladék zsákjaiban, azaz kikerül a kertből. Ezzel pedig értékes tápanyagtól fosztjuk meg a kertünket, szegényebbé tesszük azt. Elég nagy a baj.

Azt látjuk, hogy a Zöld Budapest egyik kulcsa a magánkertekhez való hozzáállás változásában van.”

Hozzátette többek között:

„Minden fa és cserje szimbiózisban él fonalgombákkal. Ez a mikorrhiza. A legerősebb ez a kapcsolat az ősibb tűlevelű örökzöldekkel, mert ott hajszálgyökerek még nem fejlődtek ki. Itt 100%-ban a gombák segítik vízhez és tápanyaghoz a fákat, amelyek sekélyen gyökereznek a felszín közelében. Mikor érzi jól magát a mikorrhiza? Ha etetik. Többnyire az őszi lomb, a komposzt a legjobb etetőanyag, amit a fa alá halmozhatunk. Jobb helye van ott, mint a műanyag zsákokban. Lebomlik, nem veszélyes, takarja a talajt és gyommentesen tartja.”

Kedves fővárosi kerttulajdonosok! Az ősz derekán muszáj beszélgetnünk az őszi lombról, a lombhullató fákról, cserjékről,…

Közzétette: Sándor Bardóczi – 2021. november 8., hétfő

Kiemelt kép: Patera Kamilla