Erősen vegyes az ENSZ klímakonferenciájának első hete eredmények szempontjából: történtek merész vállalások, a metánról szóló megállapodás például rengeteget segíthet a klímán, a finanszírozást azonban nem sikerült tető alá hozni, és akadtak érdekes visszakozások is az országoktól. A lényeget nagyjából összefoglalják Selwin Hart, az ENSZ klímapolitikai tanácsadója és főtitkár-helyettese szavai: szép-szép, de addig nem érdemes ünnepelni, amíg a vállalások meg nem valósulnak.

A kezdeti fejetlenség után a COP26, az ENSZ kéthetes klímacsúcsa az első hét végére kicsit megszelídült. A menetrend rendeződött, a tömeg megcsappant, az első két-három napban tapasztalható káosz eltűnt. A klímacsúcs eredményei azonban egyelőre nem mondhatók ilyen sikeresnek: történt ugyan néhány bátrabb vállalás, de még mindig égetően hiányoznak azok a szankciók, amelyek a megállapodások betartását biztosítják, ezek nélkül ugyanis egyelőre csak üres szavakkal vagdalóznak a kormányok. A világ vezetői az első két nap után hazautaztak – írja a 24.hu.

Az első hét legfontosabb érdemei között van

  • a Globális metánvállalás, amelyben több mint 110 ország vállalta, hogy 2030-ig 30%-kal csökkenti a metánkibocsátását,
  • a szén kivezetésére tett ígéretek: az, hogy az országok megszüntetik a szénfinanszírozást, és fokozatosan kivezetik a szenet az áramtermelésből,
  • az, hogy 26 ország csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely kimondja: 2030-ig megszüntetik az erődirtást,
  • privát vállalatok egy nagy csoportja vállalta, hogy 130 billió dollárt fektet a zöld átmenetre, azaz arra, hogy környezetbaráttá tegye a működését.

Borítókép:Pixabay/Barni1