A zord időjárás Európa fő bortermelő vidékein megviselte a szőlőültetvényeket a The Guardian cikke szerint: az olasz, a spanyol és a francia borászok is érintettek a problémákban, ami egy nemzetközi borászszervezet szerint ahhoz vezet, hogy az idei év borhozama minden idők egyik legalacsonyabbja lesz. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) szerint a kereslet eközben a pandémia előtti szintre emelkedik majd, ám a kínálat nem fog ehhez felérni – írja az Infostart.hu.

A 2020-as világtermelés 85 százalékát képviselő 28 országból gyűjtött információk alapján a szervezet a 2021-es össztermelést 247,1 és 253,5 millió hektoliter közé teszi. Ha a becslés beigazolódik, az azt jelenti, hogy már a harmadik évben lesz zsinórban átlag alatti a termelés, megközelítve a 2017-es 248 millió hektoliteres mennyiséget. Ez az elmúlt hat évtizedben a legkisebb termelés volt. Egy hektoliter 133 szabványos palacknak felel meg.

A világ legnagyobb bortermelőinek számító Olaszország, Spanyolország és Franciaország termelésében akkora kiesés várható a szervezet szerint, amit még az sem lesz képes ellensúlyozni, hogy a déli féltekén mindeközben rekordmennyiség várható borból.

A nyugat-európai szőlőültetvényeket tavasszal fagyok sújtották, a francia termelőknek ezen felül heves esőzésekkel, jégesővel és lisztharmattal is szembe kellett nézniük.

Borítókép: PhotoMIX-Company