Tömegsport-rendezvény, közösségi élmény, jótékonyság, kerekesszékesek és épek, autóstop, a metropoliszokban is jobb levegő. Talán így fogalmazható meg néhány szóban a nagyvárosi maratonik lényege, amelyek Párizsban, Londonban, Berlinben, Bostonban is rendkívül népszerűek, de a királyukat New Yorkban találjuk. November első vasárnapja a New York-i maratoni időpontja, amelyből immár az 50-iket tartják meg 2021-ben. Íme a világ legnevesebb városi maratonijai – és a miénk, amelyre egyébként büszkék lehetünk.

New York-i maratoni

Amikor összeülnek a hosszútávfutás, a maratoniversenyek szerelmesei, ki melyik városban állt már rajthoz, Párizs, Berlin, London, Boston kapcsán is mindenki lelkesen bólogat. De ha valaki New Yorkot mondja, ott felkapják a fejüket mind a futók. Erről Kárai Kázmér mesteredző, a maratonik szakkommentátora mesélt egyszer nekünk, a történet aktualitását pedig az adja, hogy november első vasárnapjához érkeztünk, amely hagyományosan a New York-i maratonié. A világ vezető tömegsportrendezvényé, amely helyszínnek köszönhető látványosságával és népszerűségével felülmúlja valamennyi patinás riválisát.

A rajthoz állás jogát nehezebb megszerezni, mint végigfutni, akkora a túljelentkezés.

2019-ben 54 ezer célba érőt regisztráltak. 2020-ban egyet sem, mert elmaradt a nagy futás a pandémia miatt, 2021-ben pedig, amely így az 50. New York-i maratoni lett, a koronavírus miatt 33 ezerre korlátozták a résztvevők számát. Csakhogy aki nem fut, az sem marad ki belőle.

Ez az a viadal, amely képes arra, hogy a földkerekség legnagyobb hírű metropoliszában is megállítsa egy napra az életet, pedig ha valahol nem áll meg soha, az éppen New York.

Mindenki követi, mindenkit érdekel, mindenki a magáének érzi.

Mindjárt a nyitás lenyűgöző, hiszen a rajtjogot megszerző tízezrek Staten Islandről felfutnak a Verrazano-hídra, amely szerény 4 kilométeres hosszával, 211 méteres magasságával az amerikai keleti part egyik legnagyobb látványossága. Emelkedője miatt világrekordot nem lehet futni New Yorkban, de itt a profik célja sem ez. Hanem a Central Park, ahová a híres-hírhedt negyedeken, Brooklynon, Queensen, Mannhattanen és Bronxon át jutva érkezik meg a mezőny.

Bostoni maratoni

Múltjával senki sem vetélkedhet a városi maratonik közül, 1897 óta tartják meg. Hagyományos napja április harmadik hétfője, vagyis A hazafiak napja. Az első versenyen 15-en futottak, de olyan szintű világesemény született ekkor, amely 2013-ra a terrorizmus célkeresztjébe került. Az akkori robbantásnak három halottja és 264 sebesültje lett, a tragédiát thrillerként is feldolgozták.

Londoni maratoni

Április másik nagy világeseménye a tömegsportokban a Londoni maratoni, amelynek története 1981-ben kezdődött, már akkor is 7500 futóval. Ebből aztán 50 ezerhez közelítő tömeg lett a 21. században, és csak azért nem sokkal nagyobb, mert a biztonságos rendezés érdekében limitálni kellett a létszámot. London az adománygyűjtés világbajnoka, az esemény alapítása óta több mint egymilliárd font gyűlt össze a mezőny aktív részvételének köszönhetően.

Berlini maratoni

Berlin más szempontból jár a világ élén: itt futják ugyanis a legjobb időket, gyakran a világcsúcsokat is. Szeptember végének kellemes időjárási viszonyai, a csak kevés és enyhe emelkedőkkel kialakított útvonal, a remek útminőség nagy segítséget jelent a mezőnynek a német főváros maratoniján, amelyet 1974 óta tartanak meg.

Párizsi maratoni

Champs-Élysées, Concorde-tér, Szajna-part. A maratonik szépségversenyének győztese alighanem Párizs, és ez különösen igaz lehet 2021-ben, amikor gyönyörű októberi színek közepette rendezték a versenyt ha már a tavaszról a világjárvány miatt el kellett mozdítani. 1976 óta tartják meg, a létszámot itt szintén 50 ezer főnél kellett megállítani. New York után a második legtöbb célba érőt a francia fővárosban számolták meg eddig.

Budapesti maratoni

Október második hétvégéjén immár a 36. Budapesti maratonit tartották meg, a környezete, az útvonal szépsége simán vetélkedhet Párizséval. A kétnapos fesztivál valamennyi távjára 13 ezren neveztek, közülük Lengyel László Ottó a 33. alkalommal futotta végig a 42 kilométert. A 78 éves szlovén Vladimir Savic és a 77 éves Fröhlich Henrik lettek a mezőny rangidősei.

A Budapesti maratonira kisétálni is érdemes a város legszebb pontjainál, különösen a Duna mentén. Ám fővárosunk eseménye nem ezzel vívott ki rangos helyet magának a futóversenyeket tartó városok között. A Mozgásvilág beszámolója szerint a brit The Sole Supplier listája alapján 2019-re a világ 15. legjobb maratonija lett a miénk. A rangsorolásnál szempont volt az időeredmények átlaga, az egészségügyi ellátás, a WC-k száma, a nevezési díj, a helyi szállodák színvonala, a levegő tisztasága, a hőmérséklet, az esők gyakorisága és a pálya tengerszint feletti magassága is.

Kiemelt kép: A New York-i maratoni mezőnye a Verrazano-hídon, a rajt után. Forrás: Flickr