Decembertől új őserdei rezervátumot létesítenek Szlovákiában, a mintegy 6 és fél ezer hektárnyi területet érintő intézkedésről környezetvédelmi szervezetek és a szaktárca közös előterjesztése alapján a héten döntött a kabinet.

 A kormányrendelet alapján 76 – eddig kisebb mértékben védett – erdős terület kerül a legszigorúbb, ötödik kategóriájú védelmi besorolás alá, és immár őserdőnek vagy természetes erdőnek minősül. Az érintett erdők legnagyobb része Besztercebánya és Zsolna megyék területén található, de Nyitra megye kivételével az ország csaknem minden régiójában van olyan terület, amely így decembertől védettebb besorolás alá kerül.

Az intézkedés fő célja, hogy biztosítsa a természetes folyamatok védelmét,

elősegítse az erdei ökoszisztémák természetes életének folyamatát, megteremtve ezzel a feltételeket a biológiai sokszínűség megőrzéséhez.

A Szlovákia Őserdői elnevezésű természetvédelmi terület mintegy harmada a siketfajd (Tetrao urogallus) élőhelyének számít. A siketfajd populációja évtizedek óta folyamatosan csökken Szlovákiában, a legutóbbi becslések mintegy 500-700 fészkelő párt tartanak számon. A madárfaj 2014 óta az erősen veszélyeztetett állatfajok közé tartozik, korábban az Európai Bizottság feljelentést is tett Szlovákia ellen a siketfajd elégtelen védelme miatt.

Az új természetvédelmi rezervátum létrehozását a környezetvédelmi minisztérium és környezetvédelmi szervezetek hároméves szakmai együttműködése előzte meg. Az új természetvédelmi terület kialakítását célzó folyamatban a szlovák Őserdő polgári társulás és a Természetvédelmi Világalap (WWF) szlovákiai szervezete is részt vett. (MTI)

Kiemelt kép: siketfajd. Forrás: Wikipedia Commons