A helyi közösségek vagy önkormányzatok lényegesen erősebbé válnak, ha közösen beruháznak napelembe, illetve bármilyen más megújuló energiába és abból fedezik energia-szükségletüket. A felesleget eladhatják vagy tárolhatják, a hasznot pedig a közösségük javára fordíthatják.

Webináriumban mutatta be a héten a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség az European City Facility (EUCF, Városokkal a városokért) elnevezésű programot, amely a helyi fenntartható energetikai beruházások támogatására született. A szövetség honlapja alapján az EUCF második fordulójában a hazai önkormányzatok közül ezúttal is öt pályázó nyerte el a 60 ezer eurós támogatást éghajlatvédelemmel kapcsolatos beruházási koncepció elkészítésére. Felhívják rá a figyelmet:

Az új pályázati ciklus 2021. október 15. és 2021. december 17. között áll nyitva.

Az önkormányzatok szerepét és lehetőségeit az energiaközösségek létrehozásában Kovács Bence, Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) közösségi energia programvezetője mutatta be, ennek kapcsán érdemes elmélyülni magának a közösségi energiának a szerepében is.

Lehetőség az önkormányzatok előtt

Maguk az önkormányzatok a 2013 óta futó MTVSZ Közösségi Energia alprogram alapján tájékozódhatnak, amelynek célja a természetvédő szövetség honlapja szerint, hogy a hazai tervek, szabályozás és támogatási rendszer megfelelően segítse itthon minél több közösségi megújulóenergia kezdeményezés létrejöttét. Ekkor a helyi közösségek vagy önkormányzatok közösen beruháznak napelembe, illetve bármilyen más megújuló energiába és abból fedezik energia-szükségletüket, sőt a felesleget eladják vagy tárolják, a hasznot pedig a közösségük javára fordítják.

A közösségi energia lényege

Maga a közösségi energia az Energiaklub összefoglalója szerint nem más mint együttműködés, előrelátás, fenntarthatóság, csapatmunka, a környezet adta előnyök átformálása közösségi előnyökké. Társasházi fejlesztéssel, helyi energiaszövetkezet létrehozásával vagy akár települési összefogással is megvalósulhat. A szervezet szerint nagyban hozzájárul a közösségépítéshez, az önrendelkezéshez, és példát mutat. A közösségi energia beruházások ráadásul tudatosabb energiafogyasztásra serkentik a helyi lakosokat.

Mint kiderül, Dániában és Németországban a szélerőművek és napelemek jelentős hányada már ma is magánemberek, gazdák, közösségek kezében van. A kisebb közösségi megújulós beruházások valódi haszonélvezői ők maguk.

Magyarországon is adottak a természeti és technológiai lehetőségek, hogy hasonló rendszerben gondolkodhassunk.

Az Energiaklub szerint amennyiben egy decentralizált, helyi, megújuló forrásokra épülő rendszert építünk, a legnagyobb szerep a közösségi megoldásoknak juthat, a pozitív hatásokat pedig maguk a fogyasztók élvezhetik.

Magyarország nem dúskál fosszilis tartalékokban a szervezet összeállítása alapján.

A megújuló energiák (szél, nap, biomassza, geotermia) azonban az ország bármely pontján elérhetők. Egy vagy több erőforrásra alapozva helyi szinten gazdaságilag is előnyös közösségi termelést lehet megvalósítani.

A széllel szemben

E ponton érdemes megállnunk és visszatérnünk a szervezet egy évvel ezelőtti előadássorozatára, amelyből világosság vált, a jelenlegi hazai szabályozás hogyan lehetetleníti el a szélenergia felhasználását:

Ezzel együtt a közösségi energiában rejló erővel kapcsolatban a szervezet nem véletlenül szögezte le öt éve, hogy számtalan önkormányzati vezető nem ismeri ezeket a lehetőségeket vagy nem tudatosul bennük, milyen társadalmi-gazdasági előnyökkel jár egy ilyen befektetés. Mint hangsúlyozzák:

Talán a legfontosabb célja és hozadéka egy ilyen beruházásnak, hogy ki lehet bújni az energiafüggőség árnya alól.

Pedig nem kérdés, mennyivel megnyugtatóbb a helyi forrásokból, akár mezőgazdasági hulladékból működő biogáz üzemre bízni magunkat, mint az oroszok által szolgáltatott földgázra. A biogázban rejlő különleges lehetőségeket korábban podcastünkben is bemutattuk.

A helyi gazdaság felpezsdítése

A szervezet kiemeli, mennyivel előnyösebb helyi napos-szeles beruházásokkal fogyasztóból termelővé válva nagyrészt függetleníteni magunkat a piaci változásoktól. Ezek a beruházások segítenek a helyi gazdaság erősítésében is. Egyrészt a helyi, és sok esetben olcsóbb energiaszolgáltatás (fűtés, áram) vonzó a cégeknek, mely új munkahelyek létesülését eredményezi.

Másrészt megakadályozza, hogy a javak kiáramoljanak egy adott régióból.

Elősegíti, hogy a vásárlóerő helyben hasznosuljon, tehát felpezsdíti a helyi gazdaságot. Az energia „szállításából” fakadó költségek jelentősen csökkenhetnek, a kisebb rendszerek pedig jóval nagyobb hatásfokkal működtethetők.

Kiemelt kép: Wikipedia Commons