Megkezdődhet az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni beoltása az Egyesült Államokban, miután Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója kedden hivatalosan is jóváhagyta a szervezet tanácsadó testületének ajánlását.

Kedden délelőtt a CDC tanácsadó testülete egyhangúlag, 14-0 arányban döntött úgy, hogy javasolja az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina beadását az 5 és 11 év közöttiek számára. Walensky kedden azt mondta: ennek a korosztálynak a beoltása is fontos a Covid-19 elleni védelem szempontjából, és hozzájárul ahhoz, hogy az oktatás visszatérhessen a normális kerékvágásba – írja az MTI.

Az előírások szerint a vakcinát két 10 mikrogrammos adagban, háromhetes különbséggel adják majd be. Ez a 12 éven felülieknek adott mennyiség egyharmada.

A Pfizer egy korábbi tájékoztatóján közzétett tanulmány szerint az általuk kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közöttiek esetében, valamint csaknem 91 százalékban hatékonyak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében. A vállalat reméli, hogy a kisebb adag miatt csökkennek a lehetséges mellékhatások.

Borítókép: Pixabay/torstensimon