Az emberi tevékenység és a klímaváltozás, valamint az ebből fakadó szélsőséges időjárási jelenségek miatt 10, a Világörökség részének tartott erdő már nem elnyeli, hanem kibocsátja a szén-dioxidot – figyelmeztet az UNESCO frissen közzétett jelentése – írja a Hvg.hu a CNN beszámolója alapján.

Az UNESCO szerint ezek a hatalmas erdők képesek lennének arra, hogy elnyeljenek évente 190 millió tonnányi szén-dioxidot – ez annyi, mint az Egyesült Királyságok éves kibocsátásának a fele.

Csakhogy az elmúlt 20 évben olyan változások mentek végbe, ami miatt fordult a kocka. 

Az UNESCO szerint ez elsősorban két okra vezethető vissza: a klímaváltozás okozta olyan időjárási szélsőségekre, mint az erdőtüzek, a viharok és az aszály, valamint az olyan emberi beavatkozásokra, mint az illegális fakitermelés vagy a fák kivágásához vezető legeltetés és mezőgazdasági tevékenység.

2001 óta számos amerikai, orosz és ausztrál erdő több szén-dioxidot bocsátott ki, mint amennyit elnyelt. Tales Carvalho Resende, a jelentés egyik szerzője szerint az eredményeik az egész világra vonatkoztathatóak, ezért globális összefogásra van szükség.

A Világörökség részeként egyébként 257 erdőt tartanak nyilván, melyek együttesen kétszer akkora területet tesznek ki, mint Németország.

Bár „csak” 10 erdő vált mostanra már kibocsátóvá, a kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az erdők 60 százalékánál 2000 óta jelentős változás figyelhető meg, és köztük több olyan is van, amely hamarosan elérheti ezt a státuszt.