Szupermenta program októberi tesztjében vizsgált 13 tálcás gomba mindegyike megfelelt az előírásoknak – közölte a Nébih.

A tesztelt gombák közül 12 hazai, egy külföldi termesztésű volt. A termékeket, hét különböző áruházlánc polcáról, egy üzletlánc központi raktárából, és egy piacról gyűjtötték be a hatósági felügyelők.

Nyolcféle fehér csiperkegomba alapos vizsgálata mellett a szakemberek arra is kíváncsiak voltak, hogy más fajtájú gombákat egymással összehasonlítva milyen eredmények születnek.

E szellemben a termékteszt kiegészült a barna csiperkegombával, a portobello-val, a laskagombával, valamint a vadon termő vargánya és galambgombával.

A Nébih laboratóriumaiban elvégezték többek között a termékek szalmonella baktérium, listeria monocytogenes élősködő baktérium, a nedvességtartalom, a beltartalmi értékek és növényvédő szerek vizsgálatát. Mintegy 4886 laboratóriumi paramétert vizsgáltak, és minden tesztelt termék megfelelt az előírásoknak.

A termékek jelölését is ellenőrizték. A címkéken az előírásoknak megfelelően a termék csomagolójának neve, címe a származási ország és a nyomon követhetőséget biztosító adat minden terméken maradéktalanul szerepelt.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. A nyolc fehér csiperkegomba közül, az első helyet az Auchan, a másodikat a Penny, míg a harmadikat az Aldi zöldségpultján kínált termék érdemelte ki. A fajták versenyében első helyen végzett a vadon termő vargánya, a második helyet a laskagomba nyerte el, és a fehér csiperkegomba lett a harmadik. A részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán. (MTI)

Borítókép. Fotó: Pixabay/costanzimarco