Ausztria neunkircheni járásában hétfőn keletkezett erdőtüzet még mindig nem sikerült megfékezni. Mára 115 hektár erdő pusztult el, a tűzoltóság szerint ez a legnagyobb erdőtűz, ami valaha is történt Ausztriában – írja a Vaol.hu.

Közel 300 tűzoltó részvételével próbálják oltani a lángokat a helyszínen.

A hegyoldalt főleg helikopterek segítségével próbálják megszabadítani a tűztől.

Kedden délután négy belügyminisztériumi (rendőrség) és négy katonai helikopter volt bevetésen, köztük egy black hawk. Ez a gép egyszerre 3.000 liter vizet tud felvenni. A problémát nehezíti, hogy a tűzfészek megközelíthetetlen, ezért csak levegőből lehet oldani. A földi tűzoltók ezért a településeket és épületeket igyekeznek megvédeni. A lakott területeket egyelőre a tűz nem veszélyezteti valamint egy gyártelepet is sikerült biztosítani a tűzoltóságnak.

Dietmar Fahrafellner, az állami tűzoltóság parancsnoka „az egyik legnagyobb erdőtűzről beszélt, amely Ausztriában valaha is történt”

Az oltás során – amely 5-6 napig is eltarthat, egy tűzoltó megsérült.

Alsó-Ausztriában 6000 tűzoltót lehet bármikor beszervezni. Már készenlétbe helyezték is őket. Eközben a tűz oka nem tisztázott, ennek kiderítésére vizsgálat indult. A tűz a magyar határtól mintegy 70 kilométerre keletkezett.

Borítókép: A borítókép illusztráció: Pixabay/ Hans