A Mol bejelentette, hogy a folyamatos ellátás biztosítása érdekében átmeneti korlátozást vezetett be az AdBlue nevű adalék forgalmazására. A tájékoztató szerint limitálták az egy tankolás alkalmával vásárolható mennyiséget: kútoszlopról egyszerre legfeljebb 50 liter tankolható, a kannás változatból pedig maximum 1 darab vehető – írja az Index.hu.

A Mol ugyanakkor rámutat: az olajipari vállalathoz továbbra is annyi AdBlue érkezik a gyártóktól, amivel ki tudja szolgálni a normál lakossági igényeket. Az olajcég mindazonáltal közölte, hogy ha a hiánytól tartó fuvarozók nem hagynak fel a készletfelhalmozással, akkor a helyzet akár rosszabb is lehet.

Ez egyelőre abban mutatkozik meg, hogy az ötliteres kanna 600 forinttal, a tízliteres pedig ezerrel drágult, míg a kútoszlopról tölthető, ömlesztett AdBlue mától 333 forintba kerül literenként az eddigi 279 helyett.

A pánikfelvásárlás miatt hiánycikk lett a gázolaj mellé adalékolható folyadék. Mint ismert, a modern dízelmotorok működéséhez elengedhetetlen nitrogén-oxid-redukáló folyadék előállítását egyes vegyi üzemek a magas földgázárak miatt korlátozták, ami miatt az európai készletek csökkenni kezdtek.

Borítókép: Pixabay/ planet_fox